Export profiteert van afzijdigheid India

Exportrecord voor Nederlandse uien in 2019

Na -de voor de export rampzalige- oogst van 2018 volgt een topjaar voor de Nederlandse uien. De bruto opbrengst per ha is door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voorlopig becijferd op net iets meer dan 53 ton per hectare. Dat is 65% procent meer dan de 0,9 miljoen ton van vorig seizoen, maar die vergelijking is eigenlijk onnatuurlijk. Dit jaar zijn de opbrengsten beduidend beter te noemen. Volgens de voorlopige ramingen van het CBS werd er dit seizoen ongeveer 1,5 miljoen ton zaaiuien van de Nederlandse akkers gehaald. Daarmee is de bruto-opbrengst weer volledig terug op het niveau van 2017. En daarmee ook de rol die onze Holland Onion op het wereldpodium vervult.

Export van Nederlandse uien (bron: HOA)

Opnieuw een nieuw record in export
Kijkend naar het eerste halfjaar staat de uitvoer flink in de groene cijfers. Zo halverwege ging het cumulatieve record van 2017 al aan diggelen. En recent werd zelfs het iconische weekrecord van 40.000 ton aangetikt! De Hollandse uienketen realiseert in de eerste helft van het lopende exportseizoen overal een afzetplus van ruim 4% ten opzichte van het bijna magische glansjaar van 2017 en domineert hiermee weer de wereldwijde ranglijsten ten koste van India.

Exportban India
Sterker, momenteel vindt zelfs export naar India plaats. Ook Bangladesh en omliggende Aziatische landen zoals de Filipijnen, Indonesië en Maleisië importeren Nederlandse uien. Immers, waar in voorgaande jaren zowel uit India als Nederland uien werden gehaald, kunnen dat nu alleen Hollandse uien zijn. 

Opvallende verschuivingen
Er zijn een aantal opvallende verschuivingen in de exporttop 20 te constateren. Na 2 jaar van afwezigheid plaatst Brazilië zich terug op een vijfde positie in de ranglijst. Het land heeft dit jaar veel te stellen met oogstschade van weersinvloeden en kan weinig importeren uit de nabij gelegen Zuid-Amerikaanse landen omdat deze met dezelfde problemen kampen. Het is de eerste keer dat zo vroeg in het seizoen al uien naar Brazilië verscheept werden. Het is dan ook zeer goed mogelijk dat deze bestemming later in het seizoen nog een keer terugkomt. Maar het meest opvallende is toch wel de binnenkomst van Polen op een 12e plaats met een afzetplus van meer dan 500%.

Plussen in het Verre Oosten
Een plus, die overigens nog eens stilletjes wordt overtroffen door Thailand, dat met net iets meer dan 7,5 miljoen kilogram voorlopig op de 19e positie staat. En dat komende vanaf een 87e positie in 2018 met slechts 29.000 kilogram. Hetzelfde zien we met de export naar Maleisië, dat met meer dan 38 miljoen kilogram weer volledig terug is op en zelfs behoorlijk boven het niveau van 2017. De Nederlandse uien vullen het natuurlijke gat op dat in veel Oost-Aziatische landen is ontstaan met het volledig op slot gezet zijn van de Indiase uitvoer dit seizoen.

Ook binnen de top 20 valt dit seizoen het voormalige eiland Ceylon, het huidige Sri Lanka, dat zomaar uit het niets opduikt met een export volume van meer dan 22 miljoen kilogram. En datzelfde geldt voor een land als Libië dat eveneens vanuit het niets naar meer dan 2,7 miljoen kilogram razendsnel omhoog schiet.

Bron: Holland Onion Association


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven