Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Wat Amerikaanse uien betreft is het wachten op krimp en Mexico

Voorlopig ziet de uienvoorraad er goed uit.

Jared Gutierrez van Columbia Basin Onion LLC., een teler/verlader die gevestigd is in Hermiston (VS): "Vorig jaar was er een grote uienoogst en dit jaar ligt deze, ook wat de voorraden betreft, waarschijnlijk vrij dicht bij het gemiddelde, misschien iets minder."

Hij voegt eraan toe dat veel regio's in de VS te kampen hadden met weersproblemen, van regen tot kou en een lange winter, die het eerste gewas beïnvloedden. Gutierrez: "In het noordwesten bijvoorbeeld duurde de kou tijdens het plantseizoen lang en werd iedereen vertraagd tijdens het planten. En we hadden een fatsoenlijke zomer, maar we hadden niet genoeg verwarmingseenheden om het goed af te ronden." Dat leidt tot problemen zoals zwakkere schillen e.d. bij de uien.

Foto: Columbia Basin Ui LLC

De krimpfactor
Die weersomstandigheden kunnen ook invloed hebben op het  "krimpen" van de uien tijdens de opslag. "De kou die het noordwesten treft zorgt voor een deel van die krimp, wat op zijn beurt de levensduur van een ui aanzienlijk verkort. Wat rondgaat is dat er momenteel meer "krimp" is en we sorteren momenteel grondig om een goed product te leveren. Het leidt er wel toe dat de voorraad sneller slinkt."

Hij voegt er ook aan toe dat het gele gewas waarschijnlijk meer is aangetast omdat het het laatste ras is dat geoogst is. "Sommige van de witte uien waren oké, maar andere waren taai omdat ze niet  konden volgroeien door de haast van het late planten en de oogst die op het gewone tijdstip plaatsvond."

Wat ook op het punt staat de markt te beïnvloeden, is het begin van het Mexicaanse uienseizoen in Noord-Amerika. "Wat ons hier binnenkort zal beïnvloeden is de witte uienmarkt uit Mexico. Dat is hun normale raam - begin februari. We horen dat veel van de voorraden daar laag zullen blijven, maar er zal het een en ander overkomen."

Vorig jaar in Mexico                                                                            Er is onzekerheid over het Mexicaanse aanbod, gezien de gebeurtenissen van vorig jaar. Michael Davis van Tex-Mex Sales LLC in Weslaco, Texas: "Vorig jaar zagen we iets wat we in lange tijd niet hadden gezien en dat was dat de Mexicaanse markt beter was dan de Amerikaanse markt. Veel van het product uit Mexico bleef in Mexico. Een manier waarop Mexico in het verleden aan uien kwam in de herfst en winter als er in eigen land een tekort was, is door in november, december en januari uit het noordwesten op te kopen. Met de markt op € 6,30- € 8,15 FOB voor middelgrote of jumbo gele uien in het Noordwesten, zijn Tampico (Mexico) uien die normaal gesproken naar de VS worden geëxporteerd een goedkoper alternatief als er in het voorjaar een uientekort in Mexico dreigt te zijn. Dus als er niet genoeg aanbod is, kopen ze een heleboel uien die voor de export naar de VS bestemd zijn."

En dan is er nog het begin van het Texaanse seizoen. Davis: "We beginnen rustig in maart en dan in april gaan we in Texas aan de slag en hebben we een regelmatig product tot half mei. De Texaanse oogst ziet er nu echt goed uit. We hebben geweldig weer gehad. Het is erg warm geweest, dus ik zie dat de uien voor op schema liggen."

Tegelijkertijd zal de vraag waarschijnlijk ook aantrekken na een traditioneel trage januari. "De vraag naar uien is traag, maar dat is normaal. In de uienhandel, vooral na de feestdagen, beginnen de mensen meer uien af te zetten en dan zijn de vraag en de prijzen goed en trekt het weer aan, wat normaal is voor het einde van januari."

Foto: Michael Davis van Tex-Mex Sales LLC en familie.

De prijsstelling wordt ondertussen als goed omschreven. Gutierrez: "Vorig jaar was het een beetje hoger dan op dit moment, maar vorig jaar was een goed jaar omdat andere regio's problemen hadden. De prijzen lagen in de herfst en in de winter aan de onderkant. Dit jaar hebben de prijzen een sprong gemaakt. Met de krimp in het spel stijgen de prijzen."

De prijzen in Washington, zegt Davis, zijn € 7,25 voor jumbo's en       € 8,15 in Idaho voor jumbo gele; medium gele zijn € 6,34-€ 7,25; colossals en supers zijn € 8,15--€ 9,06; voor witte uien € 10,87-          € 12,68 in Washington en € 12,68-€ 14,50 in Idaho; rood is € 4,53-      € 5,43 in Washington en iets hoger in Idaho. Davis: "De prijsstructuur voor het Noordwesten is nu goed en dit is de tijd van het jaar waarin we kunnen zien of ze die prijsstructuur kunnen vasthouden. Als ze veel krimpen, houden ze die prijzen behoorlijk stevig vast. Het is afwachten en zien nu."

Voor meer informatie:
Jared Gutierrez
Columbia Basin Onion LLC.
Tel: +1 (541) 667-9472
Jared.Gutierrez@columbiabasinonion.com http://www.columbiabasinonion.com/

Michael Davis
Tex-Mex Sales
Tel : +1 (956) 969-1003
mike@texmexsales.com www.texmexsales.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven