Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

onderzoek naar 'probiotica' op plantenwortels en het eiwit PsbS

NWO-miljoenen voor tweetal plantveredelingsonderzoeken

Een tweetal plantveredelingsonderzoeksprojecten hebben in NWO-programma Open Competitie ENW - GROOT elk ongeveer twee miljoen euro ontvangen. Het gaat om een onderzoek naar 'probiotica' op plantenwortels én het speciale eiwit PsbS, dat planten helpt fel zonlicht te weerstaan. 

In totaal deelt NWO 47 miljoen euro uit aan 20 projecten. In totaal werden maar liefst 92 aanvragen ingediend, waarvan er dus 21,7 procent subsidie ontvangen. 

Unwiring beneficial functions and regulatory networks in the plant endosphere - Prof. dr. J.M. Raaijmakers, NIOO
Planten leven samen met miljarden goedaardige bacteriën. Dit zogenaamde microbioom leeft op en in plantenwortels en beschermt tegen plantenziekten. Recent is ontdekt dat geïnfecteerde planten actief microben rekruteren en activeren voor bescherming.

Een onderzoeksgroep onder leiding van Raaijmakers gaat onderzoeken hoe plantenwortels deze ‘probiotica’ selecteren en hoe deze microben vervolgens de plant gezond houden. Hiertoe zullen de onderzoekers het microbioom, de genen en metabolieten in wortels van geïnfecteerde planten bestuderen en gaan ze met nano-microscopische technieken kijken waar en hoe deze beschermende microben hun werk doen.

De vergaarde fundamentele kennis maakt innovaties mogelijk die nodig zijn voor de toepassing van microbiomen in plantenveredeling en gewasbescherming.

Nanoscale regulators of photosynthesis - Prof. dr. R.G.M. Croce, VU
Planten zijn voor hun energievoorziening afhankelijk van zonlicht. Met een ingenieus antennesysteem wordt beschikbaar licht heel efficiënt gebruikt, maar in fel zonlicht neemt de kans op licht-geïnduceerde schade enorm toe.

Gelukkig kunnen planten de ontstane gevaren het hoofd bieden met een speciaal eiwit, PsbS. Het is echter volledig onduidelijk hoe dit eiwit functioneert. Een breed consortium van biologen, chemici en fysici gaat met geavanceerde experimentele en theoretische methoden onderzoeken hoe PsbS het gevaar kan onderkennen en een cascade van processen in gang kan zetten die leiden tot deze efficiënte bescherming.

Bron: NWO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven