Het Regionaal Centrum voor Kruidenonderzoek -in Magura- heeft 300 kg zaad van de recent ontwikkelde Bari-5 ui onder telers verdeeld. Deze bijzondere ui kan het hele jaar door worden geteeld.
Sinds de oprichting in 1996 heeft het centrum onder het Bangladesh Agricultural Research Institute (BARI) gewerkt aan de ontwikkeling van betere specerijenvariëteiten en middelen om deze te beschermen tegen wormen en insecten.
Het centrum heeft de kwaliteit van 27 kruidenrassen, waaronder ui, knoflook, zwarte komijn, psyllium, chili, kurkuma, kaneel, korianderzaad, en kassieboomblad verbeterd.
Ze organiseren opleidingen en zorgen voor kwaliteitszaden voor de telers van Magura en de nabijgelegen districten voor de teelt van betere specerijen en de verwerking van zaden. Na de oogst wordt een deel van de zaden verzameld.
Wetenschapper Moniruzzaman: "Onlangs hebben we een Bari-5 ui ontwikkeld die het hele jaar door zal worden geteeld. Daarnaast hebben we de BARI-4 variant van kurkuma ontwikkeld, die geen geur heeft en rauw gegeten kan worden. We hebben ook een nieuwe variëteit psyllium."
"Tot nu toe is het centrum erin geslaagd om betere en meer winstgevende variëteiten van 27 specerijen te ontwikkelen. We proberen ook om droogte- en zoutresistente rassen van zwarte komijn, kurkuma en knoflook te ontwikkelen."
Bron: thedailystar.net