Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Twee weken verlenging gratis inleveren gewasbeschermingsmiddelen

De actie 'Bezem door de middelenkast' wordt met twee weken verlengd. Tot 16 maart kunnen land- en tuinbouwbedrijven in Zuid- Oost Brabant zich aanmelden om gewasbeschermingsmiddelen waarvan de toelating is vervallen, te laten afvoeren. Onder de vlag van het project Schoon Water voor Brabant is de actie opgezet door de provincie Noord-Brabant, de Brabantse waterschappen, drinkwaterbedrijf Brabant Water, ZLTO, brancheorganisatie Cumela en RIWA.

Het aanmelden van niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen wordt gedurende deze actie niet doorgegeven aan handhavers. De middelen die in deze actie worden aangemeld, worden dus niet beboet. De partners in het project willen het voor onder meer agrariƫrs en glastuinders gemakkelijker maken om hun overtollige gewasbeschermingsmiddelen op een verantwoorde manier af te voeren.

Milieuwinst
Het veilig afvoeren van (niet meer toegelaten) gewasbestrijdingsmiddelen levert veel milieuwinst op. Er worden nog steeds middelen die de norm overschrijden gevonden in het oppervlaktewater en het grondwater, de bron voor ons drinkwater. Hierdoor kan de waterkwaliteit vaak nauwelijks verbeteren.

Ter bescherming van grond- en oppervlaktewater, kunnen de middelen worden aangemeld om kosteloos afgevoerd te worden. De actie is bedoeld voor alle land- en tuinbouwbedrijven die mogelijk nog gewasbeschermingsmiddelen in hun middelenkast hebben staan. Het bedrijf CLM coƶrdineert de actie. Bij de meeste deelnemende gemeenten kunnen de bedrijven de aangemelde spullen inleveren bij de plaatselijke milieustraat. In enkele gevallen komt een gecertificeerd bedrijf de aangemelde spullen ophalen.

Aanmelden kan hier

Bron: Provincie Noord-Brabant


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven