Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Richard Schouten, GroentenFruit Huis:

"Borgstellingskrediet voor handel nodig om leveringszekerheid groenten en fruit te garanderen"

Tholen - Afgelopen week stuurde Greenports Nederland - namens GroentenFruit Huis en de andere partijen in de voedingstuinbouw - een brief naar het kabinet met een oproep voor een pakket aan noodmaatregelen voor de voedingstuinbouw. "We zijn blij dat de overheid de voedingstuinbouw als een vitale en cruciale sector erkent, maar dan moet er ook op korte termijn ondersteuning zijn om de continuïteit op lange termijn te waarborgen", vertelt directeur Richard Schouten van GroentenFruit Huis.

"We gaan niet in de klaagstand, maar moeten als de Conona-crisis hopelijk minder wordt, wel door kunnen gaan", vervolgt Richard. "We zijn blij met de maatregelen die de overheid getroffen heeft, maar er zijn extra voorzieningen nodig om de liquiditeit in de voedingstuinbouw te garanderen om de productie, invoer en afzet te faciliteren. Zo is de NOW-regeling ((Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid) niet passend bij de meeste bedrijven in onze teelt en handel die werken met seizoenswerkers. De interpretatie van de huidige regeling houdt geen rekening met seizoensinvloeden. Er worden regels gebaseerd op een gemiddelde omzet, maar niet iedere maand is hetzelfde en daarbij wordt niet uitgegaan van maanden waarin je geen omzet hebt. Ook wordt er geen rekening gehouden met gespecialiseerde bedrijven die apart getroffen zijn door de crisis, binnen een groter concern. Dit zijn bijvoorbeeld aparte werkmaatschappijen die in de foodservicemarkt werken."

"Tevens achten wij naast een borgstellingskrediet voor telers een zelfde regeling noodzakelijk voor de handel. In de AGF-keten hebben we te maken met veel geldstromen en tegelijkertijd met hele krappe marges. Om te zorgen voor voldoende beschikbaarheid van een gevarieerd assortiment groenten en fruit op zowel op korte als langere termijn is voldoende liquiditeit een belangrijke randvoorwaarde. Is die er niet, dan vrezen we een domino-effect", waarschuwt Richard. "Bedrijven hebben behoefte aan voldoende handelskrediet. Juist nu moet er geen rem gezet worden op de mogelijkheid om handelskredieten te verzekeren. Tegelijkertijd horen we dat kredietverzekeraars massaal hun kredietlimieten beëindigen of verlagen vanwege de coronacrisis.  Wat ons betreft is de overheid aan zet om met de kredietverzekeraars aan tafel te gaan."

Ook het voorkomen van grensbelemmeringen is een belangrijk aandachtspunt. "Voldoende arbeidskrachten en vrije doorgang van goederen zijn voorwaarden om de groenten bij de consument te krijgen. Afgelopen weekend werd Nederland door het Duitse RIVM plots als risicogebied verklaard. Nu is dat gelukkig snel gecorrigeerd, maar het is reden te meer om te pleiten dat de grenzen voor zowel arbeiders als exportproducten openblijven", vervolgt Richard. "Het belang hiervan is evident. Nederland is verantwoordelijk voor meer dan 22% van de handel in groenten en fruit tussen lidstaten. Ruim 30% van de importbehoefte van de EU loopt via Nederland."

"De prijsvorming voor de Hollandse producten lijkt op dit moment redelijk goed. Ook lijken er voorlopig voldoende groenten en fruit voorhanden. Maar de problemen bij individuele bedrijven zijn enorm.Een aantal telers produceert zonder zicht op afzetgarantie door onzekerheid van de markt. Het foodservicekanaal is hard geraakt met omzetverliezen van 40 - 95 procent. Voor ons is het van groot belang de schade goed inzichtelijk te krijgen. Daarom roepen we onze leden op om zich bij onze helpdesk te melden om de eerste schade te inventariseren. Dit kan via schademelding@groentenfruithuis.nl