'Helemaal mee en klaar voor de toekomst', is de titel van het jaarverslag van Inagro. Net dat is wat het West-Vlaamse onderzoekscentrum samen met de sector wil bereiken. Het activiteitenverslag, dat Inagro traditiegetrouw in het voorjaar lanceert, bundelt opnieuw de belangrijkste realisaties van het afgelopen jaar. In vijf portretten vertellen diverse stakeholders hoe onderzoek en advies hen inspireert in hun dagelijkse werking.
Land- en tuinbouwers krijgen elke dag veel info te verwerken. Correcte en relevante info is belangrijk voor een bloeiende onderneming. Maar ook onderzoek naar rendabele innovaties stoomt de sector klaar voor toekomstige uitdagingen. “Onze kennis en expertise delen met de doelgroep is dan ook onze belangrijkste missie”, stelt afgevaardigd bestuurder Mia Demeulemeester.
Op praktijkschaal en met de praktijk
Met het ‘magazine’ wordt aangetoond dat de onderzoekers en adviseurs ook in 2019 niet stil zaten. Korte en langere artikels beschrijven nieuwigheden, zoals toasts van vlinderbloemigen en de MIRLET-app voor beregening in sla, én vaste waarden, waaronder bodemkwaliteit en openluchtteelten. Zo worden relevante artikels voor tuinbouwers, akkerbouwers, biologische landbouwers en varkens- en melkveehouders traditiegetrouw afgewisseld met praktijkrijpe inzichten over water, gewasbescherming, bodem en bemesting en energie.
In vijf portretten, die de rode draad vormen van het jaarverslag, vertellen stakeholders hoe ze dankzij samenwerking kansen grijpen en uitdagingen aanpakken in de land- en tuinbouwsector. Inagro trok daarvoor naar waterzuiveringsbedrijf Aquafin, het melkveebedrijf van Patrick Devreese in Zevekote, wereldspelers in bestuiving en biologische gewasbescherming Koppert Biological Systems en Biobest, de streekproductenwinkel van boerenzoon Bart Mostaert, de boerderij van Rony en Marleen van Hoeveproducten Roose en het gemengde landbouwbedrijf van de familie Obin in Diksmuide.
Bart Sels van Koppert Biological Systems en Jurgen Bouveroux van Biobest vertellen over de opmars van biologische gewasbescherming. Hoge plaagdruk en verminderde efficiëntie van chemische middelen zorgen er onder andere voor dat aardbeientelers iets anders moeten verzinnen. "Maar telers kiezen ook vaker zelf voor een duurzamere optie ten behoeve van hun gezondheid en die van de consument", zo laten Bart en Jurgen weten.
Het jaarverslag is online door te bladeren.
Bron: Inagro