National Onion Association vraagt directe USDA-steun voor Amerikaanse uientelers

Deze week stuurde de National Onion Association een verzoek naar de Amerikaanse landbouwsecretaris Sonny Perdue om directe economische steun van € 14,8 mln voor Amerikaanse uientelers die het risico lopen om de helft van hun afzetmarkt te verliezen als gevolg van de coronapandemie.

Veel uientelers telen uien voor foodservice-contracten, die meestal veel groter zijn dan die voor de supermarkten. Dat is om tegemoet te komen aan de hoeveelheid waarin restaurants en andere foodservicebedrijven grote massa's moeten voeden. Toen de restaurants, scholen en andere foodservicebedrijven in het land werden gesloten als gevolg van de pandemie, was dit voor veel uientelers een plotselinge stop van hun uienafzet. Velen hadden weinig opties om zich van hun uien te ontdoen en moesten miljoenen kilo's laten rotten of ze op hun plantages zaaien.

Dit zijn geen uien die de typische consument wil, zelfs niet om in  recepten te gebruiken. Meestal geven consumenten - retail-zaken en zelfs voedselbanken - de voorkeur aan kleinere uien in zakken van 2 of 3 pond. Als die zakken gevuld zouden zijn met een foodservice-uien zouden daar slechts 1 of 2 uien in passen.

Een woordvoerder: "Terwijl we blij zijn met het recente € 2,77 mld Farm to Families Food Box programma, werkt het niet noodzakelijkerwijs voor de meeste uientelers, die geen grote distributienetwerken hebben die klaar staan om de voedingsdozen te leveren. Bovendien zal het geld dat wordt geleend in transportkosten gaan zitten, met weinig voor de teler, die reeds een klein fortuin in werktuigen en overhead heeft gestoken om de uien uit de grond te krijgen."

De National Onion Association stelde daarom een uienspecifiek programma voor, waarbij de USDA rechtstreeks aan de uientelers steungeld betaalt. Zij stelde ook voor dat een USDA-inspecteur alle documenten, partijen, bakken enz. visueel zou moeten certificeren om ervoor te zorgen dat het programma naar behoren wordt gecontroleerd en stelde sancties voor voor degenen die steun zouden aanvragen, maar hun uien op de markt hebben afgezet.

Bron: thefencepost.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven