Purfresh

"Ozon als alternatief voor CIPC in transport"

Tholen – Het verbod op het kiemremmingsmiddel CIPC komt dichterbij. Voor de Belgen op 30 juni dit jaar en in Nederland mag het nog gebruikt worden tot 8 oktober. Veel brancheverenigingen waarschuwen dat het verbod een grote impact gaat hebben op de aardappelen en uien. Voor de bewaarschuur zijn er alternatieven maar voor het transport was deze er nog niet. Totdat het Amerikaanse PurFresh in gesprek raakte met een bloembollenkweker.

Direct aan de slag
Een bloembollenkweker? Dat lees je goed. De kweker in kwestie zocht namelijk naar een oplossing om het ontkiemen van zijn bloembollen tijdens het transport tegen te gaan en kwam terecht bij PurFresh. Dit bedrijf biedt ozonpanelen en CA-bewaringspanelen aan waardoor het kiemproces vertraagd wordt in de container. “Het bedrijf richtte zich voorheen op de export van fruit uit Zuid-Amerika, zoals mango’s, bananen en blauwe bessen,” vertelt Joyce Boezaard-Klapwijk, salesmanager voor de Europese markt bij PurFresh. “In het gesprek met deze klant in Nederland kwamen we er achter dat er ook vraag was naar deze oplossingen voor de export uit Europa naar overzeese bestemmingen, vooral in de aardappelen en de uien. We hebben een aantal testen uitgevoerd om te kijken of dit nog een verschil kon maken maar het product ligt klaar voor gebruik en kan een mooi alternatief zijn voor kiemremmingsmiddelen in het transport die straks verboden zijn. Ozon is bovendien een natuurlijk middel en daarmee biologisch.”

Het paneel wordt op de achterkant van de reefer bevestigd

Ozon en CA-bewaring in de reefer
PurFresh werkt met ozon dat geïnjecteerd wordt in de reefercontainer. “We doen dit via een paneel dat wij als bedrijf installeren in de reefercontainer,” vertelt Joyce. “Naast de injectie van ozon die invloed heeft op de atmosfeer in de reefer bieden we ook nog een tweede paneel aan, de CA-bewaring. Hiermee is ook de temperatuur en het CO2-niveau in de container aan te passen naar wens van de klant. Bovenop beide panelen bieden we ook nog containertracking aan die in verbinding staat met deze twee panelen. Hierdoor is de positiebepaling nauwkeuriger dan via de platforms van de rederij en kunnen we op een afstand eventueel de instellingen van de panelen aanpassen als dat nodig is.”

99% schimmels en bacteriën gedood
Het gebruik van ozon biedt nog andere voordelen volgens Joyce. “Ozon doodt ruim 99% van alle bacteriën en schimmels in de container. Stel je voor dat je in je lading een beschimmelde aardappel hebt zitten. In normale omstandigheden breidde die schimmel zich uit in de container en was je hele lading verpest. Met het ozonpaneel blijft de schade echter beperkt tot die ene aardappel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit natuurlijke middel nu ook veel gebruikt wordt in de bestrijding van het coronavirus. Belangrijk is wel dat men de container met het gebruik van dit paneel dicht laat tot de plaats van bestemming, anders ontsnapt het geïnjecteerde ozon uit de container.”

Voor meer informatie:
Joyce Boezaard-Klapwijk
PurFresh
Nieuwesluisweg 200
3197 KV Botlek Rotterdam
Tel: +31 (0)6 83 59 94 31
jboezaard@purfresh.com
www.purfresh.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.