Geen pers en publiek welkom, wel een livestreamverbinding

Dinsdag 9 juni eerste veiling Thoolse primeuraardappelen bij Alvantho

Het nieuwe aardappelseizoen gaat bijna weer beginnen. Op dinsdag 9 juni start het veilen van de Thoolse primeur aardappelen: de Alvantho's. In de laatst overgebleven aardappelveiling van Nederland in Sint-Annaland gaat om 9.30 uur de klok weer draaien. De opbrengst van de 1e kist met nieuwe aardappelen gaat traditiegetrouw naar een goed doel. Vanwege de coronamaatregelen is toegang tot ons terrein dit jaar helaas beperkt", aldus veilingdirecteur David Hage.


David Hage

"De vele zonuren en de zeer vruchtbare kleigrond op Tholen zijn twee belangrijke aspecten van het succes van ons product. Daaraan toegevoegd de kennis, kunde en passie van 25 aangesloten agrarische leden. Dat alles levert ieder jaar opnieuw een vroege en verse aardappel van topkwaliteit. De vijf verschillende vroege aardappelrassen dragen het Alvantho-handelsmerk. Een product wat is geliefd is bij zowel de particuliere als zakelijke markt. Van de totale aanvoer van zo'n 10.000 ton gaat ruim 50% via de veilingklok. Het overige deel vindt zijn weg via bemiddeling. De bemiddelaar onderhoudt nauwe contacten met de kleinverpakkers zodat het Thoolse product ook in de schappen van de supermarkten terecht komt.

Droogte
""Naast de gevolgen van de coronamaatregelen hebben we momenteel ook te kampen met een enorme droogte. Niet eerder was het zo vroeg in het jaar al zo droog. Gelukkig beschikken we op Tholen over kwalitatief goed zoet water. Daar wordt dan ook massaal gebruik van gemaakt door de agrariërs. Ook de schrale noordoostenwind, de richting waar de laatste weken de wind dikwijls vandaan kwam, geeft een rem op de groei. De start van het seizoen valt dan ook wat later dit jaar", aldus David.

We verwachten de aanvoer van Dore, Premiere, Frieslander en Eigenheimer. Ondanks de droge omstandigheden lijkt de kwaliteit goed to worden. De aardappelen worden voor de handel aangeboden in een kunststof kist met een vulgewicht van 20 kilo. Verder leveren we op bestelling de aardappelen ook in kleinverpakking. Ons streekproduct zit verpakt in een representatieve doos met een inhoud van 3 kilo. Dat kan echter pas op het moment dat de aardappel huidvast is. Waarschijnlijk zo eind juni,/begin juli. Onze Alvantho -aardappelen zijn gecertificeerd als 'Zeker Zeeuws streekproduct' wat staat voor een duurzaam Zeeuws product, geteeld met respect voor milieu, mens en dier. Tijdens de 1e veiling wordt de opbrengst van het 1e kistje geschonken aan een goed doel.""

Beperkt toegankelijk
Ook als veiling volgen we de coronavoorschriften nauwgezet. We hebben de kopers en commissionairs hierover geïnformeerd. Vanwege de 1,5 meter maatregelen kunnen we helaas dit jaar pers en publiek niet ontvangen in de mijnzaal en/of veilinghal. Dat geldt zowel op de 1e veildag als de periode erna. We vinden dat natuurlijk zeer jammer en daarom zorgen we tijdens de 1e veildag voor een livestreamverbinding. Zo kan de veiling toch live worden gevolgd. Op de homepage van onze website wordt een button opgenomen om vervolgens rechtstreeks verbinding te kunnen maken. De uitzending is te zien op dinsdag 9 juni vanaf 9.15 uur.

Alvantho in beeld
Alvantho' is het gedeponeerde handelsmerk van de Veilingvereniging Sint-Annaland en staat voor de afkorting: 'Alles van Tholen.' Jaarlijks verhandelen wij voor onze leden ongeveer 10.000 ton vroege en middelvroege aardappelen. Kijk voor meer informatie op www.alvantho.nl of bezoek onze nieuwe Facebookpagina Alvantho waar we dit jaar extra aandacht hebben besteed aan het groeiproces en de innovaties die onze leden daarbij hanteren.""

Voor meer informatie:
Veilingvereniging Sint-Annaland
Langeweg 11
4697 Sint-Annaland
0166-652450
veiling.sa@alvantho.nl 
www.alvantho.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.