Onzekerheid met betrekking tot de Franse zoete uienoogst na het slechte weer in de Cevennen

Het bar slechte weer van afgelopen 12 juni in de Cevennen heeft rampzalige gevolgen gehad voor de productie van zoete uien. Dit weer heeft verschillende teeltbedrijven verwoest en telers weten nog steeds niet of hun oogst nog te redden is.

De oogst van zoete uien vindt meestal rond half augustus plaats. Door de schade, veroorzaakt door het slechte weer aan het begin van de maand lijkt dat echter dit jaar niet haalbaar. 'We zijn nog steeds erg radeloos en bezorgd. We weten niet zeker of in ieder geval een deel van onze zoete uienoogst nog te redden is. Het grootste deel van de oogst is mislukt door een teveel aan water!,” legt teler in Taleyak Miriam Boyer uit.

De familie, die al 3 generaties Cévennen-uien kweekt, wacht al sinds 12 juni op experts om te kunnen beginnen met de wederopbouw van hun teeltbedrijf en de velden per voertuig te kunnen betreden. “Een leven lang hard werken is weggegooid. Het water heeft delen van de bebouwde banen weggevaagd, soms zelfs volledige banen. Er zijn op sommige plaatsen gaten van 1 meter diep ontstaan, dat hebben we nog nooit eerder gehad. De telers zijn gewend aan schade veroorzaakt door slecht weer in de Cevennen, maar deze schade is echt ongekend groot!”

We hopen dat dit als een natuurramp zal worden aangemerkt. We hebben bezoek gekregen van lokaal gekozen ambtenaren, de Landbouwkamer en de FDSEA, maar dat is niet voldoende en gaat ons niet snel genoeg. We hebben offertes van bedrijven nodig en we hopen vooral dit voor hen vóór half augustus haalbaar is. ”

Diverse buren hebben de handen ineen geslagen om de familie te helpen. “Er is geld ingezameld en we hebben al 7.000 euro ontvangen. Wat ons vooral weer heeft opgevrolijkt is de concrete steun van onze buren! Ze kwamen ons spontaan een handje te helpen in de vorm van leidingen trekken, puinruimen, schoonmaken, het weer opzetten van de beregeningsinstallatie... het is echt hartverwarmend!”, besluit teler Miriam. 


Bron: francetvinfo.fr

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven