Tom Vandenkendelaere neemt de fakkel over

Romain Cools neemt eind 2020 na 30 jaar afscheid van Belgapom

Romain Cools, algemeen secretaris van Belgapom, neemt eind 2020 na een carrière van 30 jaar afscheid van Belgapom. Hij draagt de fakkel over aan Tom Vandenkendelaere, die vanaf januari 2021 de nieuwe CEO wordt van Belgapom, zo maakt de organisatie bekend.

Tom Vandenkendelaere zal ook als directeur fungeren van FVPhouse, de dienstenkoepel van de federaties uit de handel in en verwerking van aardappelen, groenten en fruit.


Romain Cools en Tom Vandenkendelaere

Marc Van Herreweghe, voorzitter van Belgapom: ‘Romain Cools blijft actief tot 1 juli 2021 als adviseur ten dienste van zijn opvolger. Hij mag terugblikken op een uitzonderlijk rijke carrière. Hij was de voorbije drie decennia niet enkel actief als algemeen secretaris van Belgapom en directeur van FVPhouse, maar was ook 17 jaar algemeen secretaris van Vegebe, de Belgische federatie van de verwerkte groenten. Daarnaast vervulde hij een rol als secretaris-generaal van Europatat, de Europese federatie van de aardappelhandel (15 jaar), EUPPA, de Europese federatie van de aardappelverwerkende industrie (8 jaar). Op vandaag is Romain Cools ook voorzitter/CEO van de Canadese NGO World Potato Congress inc, een netwerkplatform voor de globale aardappelketen. Velen zullen erkennen dat hij een begrip is in de wereld van de agrovoeding’.

Romain Cools: ‘Ik kijk met dankbaarheid terug op een uiterst boeiende loopbaan en de talloze contacten binnen de waardeketen. Ik ben blij met mijn opvolger Tom in wiens engagement en gedrevenheid ik mezelf herken.’

Zijn opvolger Tom Vandenkendelaere verwierf nationale bekendheid als Europees Parlementslid tussen 2014 en 2019. Op vandaag is hij actief als interim-schepen in Roeselare, ter vervanging van Minister Nathalie Muylle, en als zelfstandig adviseur voor Europees landbouwbeleid. Tom Vandenkendelaere is doctor in de internationale relaties, was voorzitter van JONGCD&V en actief in het Europees Parlement in de commissies Landbouw, Economische en Monetaire Zaken, en Tewerkstelling en Sociale Zaken. In die laatste functie maakte hij uitgebreid kennis met de Belgische aardappelsector toen hij actief de handelsconflicten rond de export van Belgische diepgevroren aardappelproducten opvolgde. Ook in de hervorming van het Europese landbouwbeleid en voor het Brexit-vraagstuk volgde hij de vraagstukken van de aardappelsector nauw op.

De komst van Tom Vandenkendelaere is de exponent van de generatiewissel die de hele sector doormaakt: “Het is mijn ambitie om de groei van deze Belgische nummer-één sector nog verder kracht bij te zetten, zijn belangen op vlak van duurzaamheid en tegelijk zijn sterke positie in de wereld te verdedigen en nog verder te versterken. Het is met volle trots dat ik me straks zal inzetten voor ‘onze’ aardappel en zijn vele afgeleide producten, hét uithangbord van de Belgische agrovoedingssector als je het mij vraagt. Met Romain Cools als voorganger heb ik grote schoenen te vullen, maar die uitdaging ga ik graag aan. Ik ben hem dankbaar voor de kans om samen zorgvuldig de overgang te kunnen voorbereiden, ook in het belang van de sector.’ ‘Enkel over zijn afscheidsfeestje zal ik zijn advies niét inwinnen, want dat moet een verrassing blijven’, besluit Vandenkendelaere met een knipoog.

Voor meer informatie:
Romain Cools
Belgapom
Sint-Annaplein 3
9290 Berlare
Romain@fvphouse.be 
www.belgapom.be    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven