Zorgen over Vlaams tekort aan schade-experts in tuinbouw

Er is een grote daling van het aantal schade-experts in de Belgische land-en tuinbouwsector. De Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid maakt zich zorgen over deze daling. Politicus Steven Coenegrachts vroeg in de ochtendvergadering op 8 juli om uitleg over dit tekort aan minister Hilde Crevits. 

Coenegrachts begon de vergadering met de volgende vraagstelling: "De land- en tuinbouwsector meldt een daling van het aantal schade-experts. Voor een stuk is dat natuurlijk te wijten zijn aan de vergrijzing, ook binnen de sector, maar er zou ook een gebrek aan kennisopbouw zijn van wat men noemt de allroundexperten. Dat zijn experten die zowel in de akkerbouw als de fruit- en groentesector schade kunnen vaststellen. Ik had gevraagd of daar concrete cijfers over waren maar dat houdt het departement niet centraal bij. Dat is op zich natuurlijk geen probleem, maar ik neem aan dat deze problematiek ook bij de minister bekend is?"

"Blijkbaar wordt er tegenwoordig zelfs regelmatig een beroep gedaan op Nederlandse schade-experts, omdat er een gebrek zou zijn aan Vlaamse. En dat gaat net om dat inhoudelijke argument: schade-experten zouden multi-inzetbaar moeten zijn, met andere woorden zowel in de fruitsector als de akkerbouw of andere subsectoren." 

Een opleiding
Steven benadrukt dat hij wel wat beweging binnen de sector ziet maar nog niet genoeg. "Ik heb gezien dat KBC heeft besloten om een opleiding in te richten, samen met AgroCampus, om personen die in aanmerking komen – bijvoorbeeld landbouwers met de nodige landbouwopleiding – teeltkennis en veldervaring bij te brengen. De eerste resultaten worden al tegen 2021 verwacht om schademetingen te verrichten." 

Reactie
Minister Hilde Crevits reageert op de vragen en geeft aan dat hij er in het vervolg graag op terug komt. "Mijnheer Coenegrachts, het is een beetje vreemd. We hebben een bevraging gedaan bij de verzekeraars en ook een bij de landbouworganisaties. Zij gaven eigenlijk aan dat er geen tekort is. Dat staat wat haaks op de vragen die u hebt gesteld. Maar ik breng het een beetje in verbinding met de opmerkingen die de voorzitter maakt: het zijn inderdaad vaak mensen die expertises in bijberoep doen en het is van belang dat de deskundigheid verzekerd blijft. We moeten die zeker niet laten verloren gaan, want die mensen hebben een belangrijke rol. Ik blijf het dus zeker opvolgen."  

Bron: Vlaams Parlement 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven