Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uireka

Laag-risico middelen tegen trips en uienvlieg verder bekeken

De uienvlieg, bonenvlieg en tabakstrips zijn voorname plagen in de uienteelt. Telers hebben in de afgelopen jaren met wisselend succes veel energie gestoken in de tripsbeheersing. Bij uienvlieg zijn door het wegvallen van de zaadcoating met Mundial problemen ontstaan. De beheersing van deze plagen is opgepakt door de werkgroep Integrale insectenbeheersing binnen Uireka. Als onderdeel van de aanpak voert Proeftuin Zwaagdijk een zestal proeven uit: 3 gericht op beheersing van trips en 3 gericht op beheersing van de uienvlieg.

Bij de beheersing van tripsschade is de afgelopen jaren de ervaring opgedaan dat teelttechniek in belangrijke mate kan bijdragen aan het verminderen van de druk, maar dat voldoende beschikbare middelen ook veel verschil kan maken. Die middelen hebben dan bij voorkeur een gunstig profiel, richting milieu en het sparen van natuurlijke bestrijders. In drie proeven, in Wieringerwerf, Tollebeek, Colijnsplaat, worden 16 objecten vergeleken.

Wat betreft beheersing van de uienvlieg en bonenvlieg is 2020 een cruciaal seizoen. Momenteel wordt er uit verschillende delen van het land grote wegval door uienvlieg gerapporteerd. Daarbij komt de zorg voor de situatie in 2021 als er een verdere populatie-opbouw plaatsvindt. Er is nu een grote behoefte aan alternatieve middelen voor de weggevallen zaadcoating.

In drie proeven in Wieringerwerf, Rutten en Colijnsplaat worden 14 objecten vergeleken. Ook voor deze proeven geldt als randvoorwaarde dat de alternatieve middelen bij voorkeur een gunstig milieuprofiel moeten hebben, zodat ze ook voor de langere toekomst soelaas bieden.

Het huidige onderzoek wordt verder pragmatisch ingestoken. Voor alle proeven geldt dat de keuze voor de behandelingen een afweging is van de verwachten effectiviteit in combinatie met de kansen op een vlotte toelating.

Bron: Uireka

Publicatiedatum: