Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Delphy

Een kijkje achter de schermen bij data-driven advies in de uienteelt

Precisielandbouw heeft de toekomst maar dat is nog niet zo makkelijk bij open teelten zoals in de uien. Elianne van Esbroeck, Teeltengineer bij Delphy nam een kijkje achter de schermen. Lees haar verslag over Data-driven advies hieronder.

"De week begint met een meeting over de autonomous greenhouse challenge, een evaluatie over hoe ons team het dit jaar heeft gedaan in de tomatenteelt. Data-driven advies geven en –telen is de toekomst, er is steeds minder groene kennis beschikbaar en bedrijven worden groter. Oftewel: precisieteelt op grotere schaal. Terugkomend op de autonomous greenhouse challenge, die speelde zich af in een glazen kas. In open teelten is het echter een ander verhaal; er valt minder te sturen, de afhankelijkheid van weer is hoger en de effecten grijpen direct in op het gewas. De reden dat ik, als teeltengineer open teelten (akkerbouw, boomteelt, fruitteelt en bloembollen) toch aansluit bij de meeting is om te kijken hoe ze in de kas de sturing van de irrigatie hebben gedaan. Hiernaast is het waardevol om ervaringen over de sectoren te delen, want een plant blijft een plant, waar hij ook staat."

Elianne van Esbroeck nam een kijkje achter de schermen

"Door de toenemende uitdaging in open teelten zijn we begonnen met data gedreven telen in de akkerbouw. Op de Rusthoeve ligt een proef genaamd “DE perfecte aardappel”. Hierbij regelen we de watergift door druppelirrigatie aan de hand van bodemvochtsensoren. Hier wordt constant de afweging gemaakt of de “extra” watergift terug zichtbaar is in de opbrengst. We zoeken de balans tussen zo weinig mogelijk water geven, met een zo hoog mogelijke opbrengst en met behoud van kwalitatief goed product. De proef ligt er dit jaar voor het eerst. Om het concept praktijkbestendig te maken, is mijn eerstvolgende overleg een gesprek tussen mijn collega’s, Delphy akkerbouwadviseurs, software ontwikkelaars en ikzelf. Tijdens deze meeting wordt er gebrainstormd over een bruikbare applicatie voor telers – waarbij adviseurs hun praktijkkennis en jarenlange ervaring met beregenen vertalen naar een digitaal model. In deze meeting is mijn rol de schakel zijn tussen de ontwikkelaars en de teelspecialist(en)."

Aardappelsensor

"De volgende dag zit ik niet meer achter mijn computer of in een meeting maar sta ik in een uienveld om metingen te doen met de SpectraCam. De SpectraCam is een camera, die gebruikt wordt om de biomassa te meten. Simpel gezegd is het een karretje waar een camera op gemonteerd zit, waarmee we door het gewas lopen. Aan de hand van de camerabeelden, meten we het gewas, de biomassa en bepalen we de groeicurve. Door de SpectraCam ook in te zetten in praktijkproeven, kunnen we verschillen in de groeicurve tussen proefobjecten zien. Hiernaast testen we of de camera als een vervanging zou kunnen dienen voor de visuele waarnemingen die normaal gesproken gedaan worden in een praktijkproef. Naast metingen met de camera, moet er ook handmatig zogenoemde “ground-truth” (nul) metingen gedaan worden om de camerabeelden te valideren met de praktijksituatie. Nadat al deze data is ingevoerd, kruip ik weer achter mijn computer om data-analyse te gaan doen."

Meten is weten op een uienveld in Zeeland

"Voorlopig gaan de digitale ontwikkeling(en) volop door, steeds meer data komt beschikbaar door komst van nieuwe sensoren of nieuwe technieken. De uitdaging is om de juiste data te vertalen naar praktische teelthandelingen en een beter teeltresultaat. En dat is de dagelijkse bezigheid van ons team, Delphy Digital."

Voor meer informatie:
Delphy
De Drieslag 25 
8251 JZ Dronten
+31(0)321 388 841
info@delphy.nl    
www.delphy.nl    

Publicatiedatum: