Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Cinthia Laarhoven, arbeid en juridisch advies GroentenFruit Huis:

"Waakzaamheid en naleving coronamaatregelen blijft geboden"

Vorige week wenste Richard Schouten iedereen een fijne zomer. Even bijkomen van de 'vreemde' achterliggende periode. Maar ligt die echt achter ons? Of zitten we er eigenlijk nog middenin en ligt een opleving van corona op de loer? Cinthia Laarhoven, specialist Arbeid en Juridische zaken, waarschuwt in deze blog leden van GroentenFruit Huis de teugels niet te laten vieren en vooral waakzaam te blijven.

De signalen zijn er. Vorige week vernamen we uit het nieuws dat er een corona-uitbraak heeft plaatsgevonden bij fruitplukkers in Spanje. Diezelfde week was het nieuws dat in het Verenigd Koninkrijk 200 medewerkers van een groenteproductie en verpakkingsbedrijf in quarantaine moesten. Het lijkt ver van ons bed, maar we weten allemaal dat corona zich snel kan verplaatsen. Nu we met elkaar genieten van de zomer, vakantie en de opnieuw verworven vrijheden, lijkt corona naar de achtergrond te verdwijnen. Toch neemt ook in Nederland het aantal besmettingen weer toe. Het aantal testen neemt toe. Meer mensen hebben te maken met milde of bijna geen klachten, maar tellen wel mee in het totaal als ze positief worden getest op corona. Thuisblijven is dan de enige juiste actie.

Actief volgen
De signalen zijn overduidelijk. Vorige week publiceerden we het aangescherpte reisadvies voor burgers uit Roemeni├ź en Bulgarije naar aanleiding van berichtgeving van de overheid. Dit toont aan dat de situatie van de een op de andere dag kan veranderen. Vanuit GroentenFruit Huis proberen we onze leden zoveel mogelijk te informeren en opmerkzaam te maken op aangepaste regelgeving. Maar het blijft de verantwoordelijkheid van alle bedrijven om ook zelf actief nieuwe berichten te volgen, regelmatig ons Protocol Veilig en Gezond Doorwerken te checken en alert te blijven op de naleving van ingevoerde regels. Want die zijn niet voor niets ingevoerd.

Tweede piek opvangen
Via de lobby-organisaties VNO-NCW en Greenports Nederland hebben we onze zorgen geuit met betrekking tot continuïteit in arbeid mocht na de zomervakantie blijken dat corona weer snel om zich heen grijpt. De groente- en fruitsector is nog altijd een vitale sector ook al heeft de overheid het onderscheid in vitale processen en cruciale beroepen losgelaten. Voorheen mocht er met milde klachten worden doorgewerkt, maar volgens de huidige regelgeving moet iedereen met klachten zich nu laten testen en thuisblijven tot de uitslag bekend is. Is de uitslag negatief mag je weer naar buiten, positief betekent thuis blijven. We hebben er bij de overheid op aangedrongen om nu al goed na te denken over de te volgen werkwijze, bijvoorbeeld ten aanzien van de instroom en inzet van arbeidsmigranten en een eventueel quarantaine-advies om de gevolgen van een mogelijke tweede piek goed te kunnen opvangen.

Bron: GroentenFruit Huis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven