Aeres Hogeschool Dronten; Weevers Swifterbant

Nieuwe Steyr voor leerlingen Hogeschool Dronten voor leerkavel

Om de proeven op de OnderwijsLeerKavel zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren investeerde Aeres Hogeschool Dronten in een nieuwe trekker. Weevers Swifterbant levert vrijdag 21 augustus een Steyr Kompact 4075 af, waarmee op de kavel experimenten en proeven uitgevoerd kunnen worden. Bettie Tijsseling, studieleider Tuinbouw en Akkerbouw & Agrarisch ondernemerschap bij de hogeschool is enthousiast. ,,We hadden al een tijdje de wens om een eigen kavel te hebben waar onze studenten allerlei experimenten en proeven uit kunnen voeren binnen de teelt van diverse gewassen. Nu hebben we er ook een eigen trekker voor beschikbaar.’’ 

De 15 hectare tellende OnderwijsLeerKavel is sinds dit voorjaar in gebruik. Studenten van de studies Tuinbouw en Akkerbouw en Agrarisch ondernemerschap Tuinbouw en Akkerbouw komen tijdens hun studie veelvuldig naar de kavel. Helaas is dat dit eerste seizoen niet geheel volgens plan verlopen vanwege Corona. Doelstelling is dat de eerstejaars studenten op de kavel kennis op doen over onder andere de groei en ontwikkeling van de verschillende gewassen. Op diverse tijdstippen tijdens het groeiseizoen volgen ze een gewasronde waarbij ze meer leren over de gewassen en over herkenning van ziekten, plagen en onkruiden. Alle tweedejaars studenten voeren er experimenten uit. Van tevoren hebben ze zelf bedacht welke experimenten ze interessant en waardevol vinden. Vervolgens wordt een keuze gemaakt welke er dat jaar uitgevoerd gaan worden. Een aantal experimenten/proeven worden meerdere jaren uitgevoerd. 

Tussen de uien staan bijvoorbeeld stroken met Phacelia. Doordat dit natuurlijke vijanden aan trekt, hopen de studenten de druk van trips in uien te verminderen. Ook is er bijvoorbeeld een strook waar alleen mechanische onkruidbestrijding is uitgevoerd. Derde- en vierdejaars studenten voeren allerlei onderzoeken uit op de kavel, in het kader van teelt, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld bodem- en watermanagement en precisielandbouw. 

Data verzamelen
"We hebben ook proeven die jaarlijks terugkomen, zoals de stikstoftrappen die we nu hebben aangelegd, maar ook de strokenteelt komt volgend jaar weer terug. Welke andere experimenten en onderzoeken er dan komen, dat is aan de studenten’’, vertelt Tijsseling. Studenten verzamelen veel data, onder andere door het doen van gewaswaarnemingen met het oog, maar ook door het gebruik van sensoren en drones. De data die tijdens alle studiejaren verzameld worden komen in een grote database waar zowel studenten als docenten uit kunnen putten voor bijvoorbeeld een onderzoek of een casus gewasbescherming. Tijsseling: ,,De OnderwijsLeerKavel is voor studenten een prachtige leerkavel waar studenten en docenten met en van elkaar veel kunnen leren.’’  

Bron: Aeres Hogeschool Dronten


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.