Vulkanische grond geeft specifieke smaak

Lente uien van het Italiaanse Fratelli Napolitano

“Het seizoen van de lente ui, die voornamelijk wordt geteeld in de regio Agro Nocerino Sarnese in Calabrië, is van start gegaan. Eind september zullen er aanzienlijke hoeveelheden op de Europese markten komen. Dit jaar wordt gekenmerkt door een overvloed aan uien die een geschikte maat hebben voor de afzet in de Oosterse landen. Deze zijn echter ook gewild in Duitsland en Denemarken,” zegt Gennaro Napolitano, verkoopmanager en directeur van Fratelli Napolitano, dat is gevestigd in Poggiomarino.

Voor het gehele seizoen verwacht Fratelli Napolitano een opbrengst van 2500 ton afkomstig van een areaal van 100 hectare met lokale lente uien.

“De Oost-Europese landen, Denemarken en Duitsland hebben graag de wat dunnere lente uien, omdat daar het groene deel van de ui wordt gebruikt. Zwitserland en Oostenrijk hebben daarentegen liever bollere uien, net zoals dat in Italië het geval is. Van februari tot maart zullen we de grotere, bolle lente uien leveren aan Zweden, Denemarken en Frankrijk. Dit gewas heeft het hele jaar interessante prijzen, maar in de winter zijn de prijzen heel goed,” zegt Gennaro over de voorkeuren van de markt.

“De dunnere lente ui is beter bestand tegen ziekteverwekkers dan de bolle lente uien. Die eerste referentie wordt dan ook minder vaak behandeld en dat maakt dat dit gewas meer gewild is voor de export,” zegt Fabio Luongo (foto beneden), één van de agronomen van Fratelli Napolitano.

De teelt van de lente ui is gekoppeld aan een oude lokale traditie. Tot op heden wordt er in de maand juni direct in de volle grond gezaaid en vervolgens wordt er uitgedund om het gewas beter tot ontwikkeling te laten komen. Naast deze methode is er ook een methode waarbij er aan de telers opdracht wordt gegeven om van eind juli tot de winter te gaan verplanten, zodat het hele jaar kan worden voorzien van uien. Het zaad dat wordt gebruikt is nog altijd van lokale afkomst.

“Het sterke punt is dat er uitsluitend met de hand wordt gewerkt door gespecialiseerde en loyale medewerkers. De unieke smaak van de uien is te danken aan de natuurlijke, vulkanische grond in deze regio,” zegt Napolitano.

Giuseppe Napolitano (foto hierboven) is eigenaar van het bedrijf in Poggiomarino en zegt: “We telen al ruim vijftig jaar lente uien met een onveranderde passie. Dit gewas is het goud van de winter, en daarnaast heeft het een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Agro Nocerino Sarnese. Dat is nog steeds zo, want het zorgt ervoor dat veel gezinnen zichzelf kunnen onderhouden. De markten zijn in de loop van de tijd redelijk stabiel gebleven. De consumptie is daarentegen toegenomen en dankzij nieuwe technologieën is het mogelijk om het areaal te vergroten. In de toekomst zijn we van plan om het aantal hectare en de hoeveelheden te vergroten, met als doel nul residu lente uien.”

Voor meer informatie:
Gennaro Napolitano
Fratelli Napolitano
Via XXV Aprile, 105
80040- Poggiomarino (NA) – Italië
(+39) 081 5285232
(+39) 338 9372614

Contrada Cioffi, 114
84025-Eboli (SA) – Italië
(+39) 0828 347395
info@fratellinapolitano.it
www.fratellinapolitano.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.