Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uienlunch op de uiendagen dit jaar online

“Niet alleen nieuwe teeltsystemen maar ook diversificatie belangrijk”

De Uiendag van het UIKC kreeg dit jaar een andere invulling door het coronavirus. Ook het Uienontbijt, wat ondertussen al een mooie traditie was geworden, kreeg een ander jasje en ging virtueel met een webinar met als onderwerp de toekomstbestendige ui.

De genodigden om dit jaar te discussiëren over de toekomst van de ui waren Kees de Gooijer, CIO van TKI Agrifood, Hendrik-Jan ten Cate (bestuurder van BO Akkerbouw, ZLTO, Rusthoeve, WG Stengelaaltjes, Uireka), Chris de Visser (projectmanager Uireka) en Gijsbrecht Gunter (Uireka). De discussie werd gemodereerd door gedeputeerde Jo Annes de Bat van de provincie Zeeland.

Men sprak over de toekomst van duurzaamheid, de grote uitdagingen in de sector en wat de topprioriteit heeft voor de sector om zich de komende jaren over te buigen. De online editie bracht het voordeel met zich mee dat ook het publiek zich kon laten horen bij een aantal stellingen in het debat.

Druppelirrigatie
Als het ging om duurzaamheid waren de panelleden het er wel over eens dat dit containerbegrip in de uiensector vooral betrekking moet hebben op een rendabele teelt. “Ik denk dat we de ambitie mogen koesteren dat we de uienteelt net zo rendabel kunnen maken naar de toekomst toe als een zonneweide dat is,” aldus Kees. Vooral het inspelen op druppelirrigatie komt daarbij naar voren als antwoord op een rendabele teelt, het zuinig omgaan met water en een antwoord op de weersextremen van de laatste drie jaar. “Als Nederland hebben we vaak het voortouw genomen in de teelt van uien maar als het gaat om druppelirrigatie kan Nederland wat leren van de wereld,” betoogde Gijsbrecht toen hij de Nederlandse waterkanonnen in de akkerbouw vergeleek met de al verdere druppelirrigatie in het buitenland.

Maar wat moet nu topprioriteit hebben in de uienteelt? Daar zaten nog wel wat verschillen. Zo speelt de watervoorziening voor uien een grote rol maar zag het publiek vooral een uitdaging in het bestrijden van de trips in de uien. Gijsbrecht wees er echter op dat dit vaak oplossingen zijn die nodig zijn op de korte termijn maar dat men juist moet kijken naar weerbare teeltsystemen als antwoord op de lange termijn van de toekomst van de uienteelt.

"Meer diversiteit in assortiment van uien voor de sector"
“Veel van de problemen en mogelijke toekomstige oplossingen voor de uiensector worden echter veel vanuit het oogpunt van de teler gegeven,” voegde Kees eraan toe. “Als sector zijn er ook uitdagingen en daarin is het interessant om juist de diversiteit van de teelt uit te breiden. Wat we nu hebben op de markt is grof gezegd twee soorten uien: wit en rood. We zouden echter meer moeten kijken naar uien die interessant kunnen zijn voor bijvoorbeeld de snijderij, de soep of andere toepassingen om zo een meerwaarde te creëren.”

Jo Annes de Bat benadrukt na afloop van het webinar dat de Nederlandse uiensector goed op de kaart blijft staan maar wel de nodige uitdagingen heeft naar de toekomst toe. Hoewel het de organisatie goed is bevallen met deze digitale editie hopen ze volgend jaar weer voor een uienontbijt te kunnen zorgen voor de aanwezigen.

Voor meer informatie:
Cor van Oers
UIKC
Noordlangeweg 42
4486 PR Colijnsplaat
tel: +31 (0)113 693000 
info@uinovatie.nl
www.uikc.nl