"Gerobotiseerde onkruidbestrijding steeds meer praktijkrijp"

Op de Schoon Water voor Brabant demodag robotisering maakte ruim 100 bezoekers afgelopen vrijdag kennis met autonome, camera- en gps-gestuurde machines. Ook was er aandacht voor lastig te bestrijden onkruiden. Delphy gaf de bezoekers in groepjes van 5 per tijdslot een rondleiding langs de machines op AgroProeftuin de Peel.


Abemec demonstreerde de schoffelrobot ‘Dino’ van Naïo Technologies

Praktijkrijp
Gerobotiseerde bestrijding van onkruiden blijkt steeds meer praktijkrijp te zijn. De robotschoffel ‘Dino’ gebruikt gps-data van het planten om autonoom door de bedden te rijden. De machine wordt vervolgens bijgestuurd door camerabeelden. In het groeiseizoen rijdt de machine eens per twee weken door het gewas om onkruiden in een vroeg stadium te bestrijden. De huidige versie schoffelt alleen tussen de rijen. Volgend jaar krijgt de machine een update om ook in de rijen te wieden. Het kleine broertje de Oz schoffelt sinds een maand bij Schoon Water boomkweker Mols. Ook Schoon Water aspergekwekers zien toekomst voor deze robot op hun bedrijven. Piet van Iersel: “In het oogstseizoen zou hij prima tussen de rijen kunnen schoffelen, dat scheelt toch weer personeel. En je kan 'm een beetje in de gaten houden, terwijl je staat te steken.”


Een camera gestuurde roterende schoffel van Garford

De Garford roterende schoffel gebruikt cameratechnologie om gericht te schoffelen in de rijen. Peter Schraven en Mario Strijbosch van vollegrondsgroententeler Compliment BV: “Wij hebben al veel ervaring met gps en cameragestuurde onkruidbestrijding. Zo gebruiken we een Robovator vingerwieder. Zo kunnen we onze groente PlanetProof telen.”

De camera gestuurde correctie (sideshift) werkt volgens hen feilloos, ook wanneer de trekker door insporing naar links of naar rechts beweegt. Vooralsnog hebben ze nog twijfel over een volledig autonome machine: “De grootste uitdaging zit in langgerekte percelen met verschillende grondsoorten. Een kleiachtig stuk halverwege vergt een andere afstelling van de machine.” 

Lastig te bestrijden onkruiden
De KvickFinn biedt een oplossing voor de bestrijding van wortelonkruiden zoals kweek en akkerdistel wanneer glyfosaat niet langer toegestaan is. Een sneldraaiende rol met tanden trekt de onkruiden uit de grond en werpt die omhoog. De gewasresten en wortelstokken van het onkruid zijn lichter dan de grond en komen bovenop te liggen, waar ze verdrogen.  Projectleider van Schoon Water Jenneke van Vliet (CLM onderzoek en Advies): “In grondwaterbeschermingsgebieden is het gebruik van MCPA verboden omdat dit middel te veel uitspoelt naar het grondwater. De KvickFinn biedt op zandgronden een goedwerkend alternatief. Schoon Water telers kijken nu of de KvickFinn ook goed werkt tegen veenwortel en of het aardappelopslag vermindert.” 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven