Gerold Wilms, bekuplast GmbH:

"Onze voorkiemkisten zorgen voor een zo gelijkmatig en stabiel mogelijk kiempatroon van de aardappelen"

De voorkieming van aardappelen is bepalend voor een goede groei. Voorkiemen stelt de teler in staat om hogere opbrengsten te behalen en tot 6-8 weken voor reguliere aardappelen te beginnen met oogsten. Het is belangrijk dat de aardappelen gelijkmatig worden belicht en geventileerd. We spraken met Gerold Wilms van bekuplast over wat een goede aardappelvoorkiemkist is.

"Vroeger werden oude houten kisten gebruikt voor de voorkieming, maar het resultaat was niet altijd optimaal. Daarom hebben we een speciale voorkiemkist ontwikkeld," legt Wilms uit.

Om het proces te optimaliseren heeft bekuplast speciale kisten ontwikkeld van voedselveilig polyethyleen, HDPE genaamd: "De aardappelen liggen 8 tot 9 weken in onze kisten en moeten in die tijd een goede lichtinval en voldoende lucht krijgen. Daarom hebben onze kisten, die gevuld kunnen worden met 10 tot 13 kg aardappelen in maximaal twee lagen, verlaagde zijkanten en een grove perforatie. Hierdoor is zowel een gelijkmatige lichtinval als een goede ventilatie mogelijk. Het resultaat is een optimaal uniform en stabiel kiembeeld van de aardappel."

De voorkiemkisten van bekuplast in de praktijk: De Anrather Spargelhof in het Duitse Willich maakt gebruik van deze kisten. (Foto: Anrather Spargelhof)

Het materiaal zelf speelt ook een rol: "Het materiaal van de kisten is niet bewerkt met kleurstoffen. Dit maakt de kist enigszins doorschijnend, wat de lichtinval verder verbetert, vooral in vergelijking met massieve materialen zoals hout. Toch zijn de voorkiemkisten zeer robuust en duurzaam. Na het poten van de aardappelen in het veld kunnen de lege kisten gemakkelijk kruislings worden gestapeld om ruimte te besparen," besluit Wilms.

Voor meer informatie:
Gerold Wilms
bekuplast GmbH
Industriestra├če 1
49824 Ringe
Duitsland
+49 5944 9333 43
Mobil +49 1739 2235 33
g.wilms@bekuplast.com
www.bekuplast.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven