Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GLB 'stap in goede richting' maar nog wel flink 'sleutelen aan invulling'

Afgelopen vrijdag werd in het Europees Parlement een akkoord bereikt over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). LTO Nederland spreekt van een 'ambitieus' akkoord en 'een stap in de goede richting', terwijl de Boerenbond laat weten dat er 'nog flink gesleuteld moet worden aan invulling van het nieuwe beleid'.

De komende maanden gaan het Europees Parlement, de Europese Landbouwraad en de Europese Commissie in onderhandeling om tot definitief akkoord te komen. Het nieuwe beleid moet in 2023 van start gaan.

Boer en tuinders 'terecht beloond'
Léon Faassen, bestuurslid van LTO Nederland: “Het akkoord van het Europees Parlement is ambitieus met een stapeling van bestaande en nieuwe maatregelen. Toch zien we het als stapje in de goede richting, waarbij boeren en tuinders terecht beloond worden voor de acties die zij ondernemen. Het is goed dat er nu een realistische deal ligt, waarbij de Green Deal met haar hoge doelstellingen niet bekostigd wordt met boerengeld.”

Lees hier de hele LTO-reactie.

Boer en tuinder centraal
Boerenbond verwacht dat de boer centraal blijft staan in het GLB. In zowel de trialoog als bij de Vlaamse implementatie moet er meer aandacht gaan naar de haalbaarheid voor de boer en zijn draagkracht, als het aan de Vlaamse belangenbehartiger ligt.

Daarvoor is het volgens Boerenbond van belang dat de randvoorwaarden haalbaar en niet kostenverhogend zijn, dat de boer vrijwillig aan de slag kan gaan met de ecoregelingen volgens zijn bedrijfsmodel en bedrijfsvisie en dat er doorheen het beleid meer focus ligt op het economisch aspect van het beleid. Zowel de basisbetalingen als de economische invulling van bijvoorbeeld investeringssteun hebben een grote rol te spelen en aangezien er minder middelen ter beschikking zullen zijn, blijft ook de focus op de actieve boer van belang in Vlaamse context.

Lees hier de hele Boerenbond-reactie. 

Publicatiedatum: