Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Waar staan Jan, Jack en Annie dit jaar?

Quote 500: Stevige rentree Henk de Jong

Tholen - Ondanks de coronacrisis zijn de 500 rijkste Nederlanders gezamenlijk een stuk rijker dan vorig jaar geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse Quote 500-lijst van zaken- en geldmagazine Quote. De 500 rijkste Nederlanders hebben samen een vermogen van 186 miljard euro en dat is ruim 6 miljard meer dan ze vorig jaar hadden. Wij hebben de AGF- en tuinbouwgerelateerden traditiegetrouw weer even onder elkaar gezet. Toch handig als je een rijke dochter zoekt....

Friet: Goed geboerd, maar dit jaar even niet
Binnen de AGF-handel zien we dat de aardappelverwerkers goed hebben geboerd, al kwam de Corona-pandemie het resultaat van de frietboeren niet ten goede. Quote raamde het vermogen van Kees Meijer (Lamb Weston Meijer) op 440 miljoen euro, van Piet de Bruijne (Farm Frites) op 190 miljoen euro en van Gerard Kroef (Peka Kroef) op 145 miljoen euro. 

Krautboys van Vezet
Piet en Frans Kramer (Vezet) naderen de top-200 en volgens Quote loopt ook de vijfde generatie Kramer warm. Piets zoon Nick doet al mee en wie kijkt naar de vennootschappen die Frans heeft opgezet voor zijn kinderen, weet dat hun loopbanen ook al zijn uitgestippeld. Onder zijn bv 'Puurt wat zuurt', hangen sinds enige tijd 'Goed Gevat', 'Krautboy', 'Krautgirl' en Krautgirl-i'.

Jan van den Heuvel: Krasse tachtiger
Op plaats 288 zien we Jack Aartsen terug. Volgens Quote schreef Aartsen in het gebroken boekjaar 2018-19 frisse resultaten: de omzet steeg met 10% tot iets minder dan 250 miljoen en onder de streep prijkte een bedrag van 8 miljoen euro. Zelf zette Aartsen zijn tanden in een sappig dividend van 8,5 miljoen euro. Op plaat 349 good-old Jan van den Heuvel, die het blad typeert als een krasse tachtiger, verwijzend naar het interview op onze site

Zaadveredeling: Piet Mazereeuw aan kop
Binnen de tuinbouwtoeleveranciers zien we jaarlijks de zaadveredelaars op hoge posities terug. Piet Mazereeuw (Enza Zaden) is met een geschat vermogen van 480 miljoen euro de absolute koploper, maar ook Anton van Doornmalen en Ben Taks (beide 250 miljoen) doen volgens Quote de naam Rijk Zwaan eer aan, met nettowinsten die jaarlijks rond de 50 miljoen euro of hoger liggen. Lara Timmerman en haar neef Arwin Vriend verkochten Pop Vriend Seeds voor 400 miljoen euro aan KWS. Simon Groot (East West Seed) won vorig jaar de World Food Prize en kan daar met zijn vergaarde vermogen van 150 miljoen euro best wel een feestje van vieren.

Sierteelt: Jaartje in parkeerstand
Corona zorgde medio maart voor schrik in de sierteelt, vandaar dat de tweeling Iwan en Mark van der Knaap (Anthura) niet te hard stijgt in de ranglijst van Quote. Ook Dutch Flower brothers Marco en Jaco van Zijverden maken een duikeling op de lijst van 154 naar 188. Volgens Quote is een klein deel van de winst verwelkt en nam de grootste klant - Tesco - de benen. Tot slot ging ook het leven van Gerrit en Peter Barnhoorn ging volgens Quote afgelopen jaar niet altijd over rozen. Ook de zussen Annie en Margriet Beekenkamp worden door het blad een jaartje in de parkeerstand gezet.

Tuinbouwtoeleveranciers: Ronald Boers (Boal) nieuw op de lijst
Nieuw in de Quote is Ronald Boers van BOAL Groep, wiens vermogen wordt geschat op 125 miljoen euro. De tuinbouwtoeleverancier werd twee jaar terug overgenomen door private-equity huis Equistone Partners Europe, maar Boers liet een jaar voor de verkoop het bedrijf nog even pieken met een brutobedrijfsresultaat van 19 miljoen euro en kon zo met een opgeheven hoofd een groot deel van z'n aandelen verkopen. Het vermogen van zowel Piet Bakker (Van Iperen) als John van der Klugt (Wayland) wordt geraamd op 105 miljoen euro, waarbij Quote vaststelt dat Van der Klugt het grootste gedeelte van zijn vermogen dankt aan tuinbouw, maar dat vastgoed een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Peter en Paul Koppert van Koppert Biological Systems sluiten de tuinbouwrij met een geschat vermogen van 97 miljoen.

Rentree Henk de Jong
Onder de noemer AGF-gerelateerden scharen we Jan van der Horst van horecagroothandel Hanos met een geschat vermogen van 240 miljoen euro. Op laats 332 staat transportondernemer Wolter Koops die een nettowinst van 10 miljoen euro over het laatste boekjaar noteerde. Daarmee staat hij nog voor Henk de Jong (De Jong Verpakking) die met een geacht vermogen van 165 miljoen euro een stevige rentree maakt op de lijst. Last but not least: Frank van Gool van Otto Work Force (3303 / 125 miljoen euro) die zo'n 22.000 arbeidsmigranten onder meer in de tuinbouw aan het werk houdt.

Niet voor niets wordt de AGF-afdeling de cashcow van de supermarkt genoemd, vandaar dat we ook de supermarktondernemers een plekje op de lijst geven. Met stipt op 1 - nou ja, eigenlijk op 4, Karel van Eerd van Jumbo Supermarkten wiens vermogen wordt geschat op een lieve 2,5 miljard euro.

Familielijst: De Ruiter en Beemsterboer tussen de supermarkten
Ook de rijkste families krijgen ieder jaar een aparte vermelding in het rijkenblad. Op plaats 18 zien we de familie van de dit jaar overleden supermarktondernemer Dirk van den Broek met een geschat vermogen van 690 miljoen euro. Op 21 zien we familie De Ruiter die in 2008 een flinke klapper maakten toen ze De Ruiter Seeds verkochten aan Monsanto. Op plaats 29 zien we supermarktfamilie Deen (470 miljoen euro). De familie weet dat je moet delen om te vermenigvuldigen want keerde alle medewerkers een corona-bonus van 10% over de gewerkte uren van maart tot en met augustus. De familie Heijn staat 'slechts' op de 33e plaats (440 miljoen euro) en ook de familie Slippens van Sligro maakt een duikeling van plaats 21 naar 40 met een geschat vermogen van 350 miljoen euro. Ook de familie Beemsterboer van Bejo Zaden maakte volgens Quote het laatste boekjaar slechts 21 miljoen euro winst, wat twee jaar eerder nog het dubbele was. Ook werd met 9 miljoen euro een stuk minder dividend uitgekeerd, een daling van 50%. Maar door die zuinigheid heeft Bejo volgens het blad wel een kerngezonde, schuldenvrije balans.