Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse land- en tuinbouwers grijpen kansen in Kazachstan

Steeds meer Nederlandse tuinders en boeren grijpen hun kans in het grootste land van Centraal-Azië: Kazachstan. Ook Nederlandse ondernemers uit andere sectoren beginnen steeds vaker een nieuw bedrijf in de voormalige Sovjetstaat.

Uit recente gegevens van de ambassade blijkt dat inmiddels zeker zeshonderd Nederlandse bedrijven actief zijn in het Centraal-Aziatische land. Met name de interesse vanuit de Nederlandse landbouwsector groeit sterk. Terwijl het in Nederland steeds lastiger wordt het boerenbedrijf overeind te houden, ligt er in Kazachstan 200 miljoen hectare vruchtbare grond, met grote afzetmarkten in onder meer Rusland en China en relatief goedkope arbeidskrachten.

Joint ventures
“Door de discussie omtrent de stikstofcrisis zoeken Nederlandse ondernemingen in de agricultuur naar nieuwe kansen over de grens”, concludeert Malika Karazhigitova, attaché voor economische zaken bij de ambassade van Kazachstan in Den Haag. “We hebben een enorme afzetmarkt naast de deur, de transportinfrastructuur is goed en de Kazachse overheid geeft financiële steun.”

Ook om arbeidskrachten hoeft men niet verlegen te zitten. “Zo’n veertien procent van de Kazachse bevolking werkt al in de landbouw. Veertig procent van de ruim achttienmiljoen inwoners woont in landelijke gebieden.”

In de meeste gevallen sluiten de Nederlanders joint ventures met Kazachse bedrijven. Karazhigitova: “Samenwerking met lokale partners geeft altijd het beste resultaat. Daarbij is de kennis van Nederland op het gebied van land- en tuinbouw en implementatie van de nieuwste technieken op die gebieden meer dan welkom.”



Nederland en Kazachstan slaan handen ineen
Om beter gebruik te maken van de Nederlandse technologieën en innovaties, hebben Kazachstan en Nederland de handen ineengeslagen. Ook daardoor komt het land steeds meer in beeld bij Nederlandse boeren en tuinders. Zo lanceerde Partners for International Business (PIB) Dutch Fruit Solutions Kazachstan, een samenwerkingsverband van veertien Nederlandse bedrijven uit de fruitsector, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de landbouwuniversiteit in Almaty. Doel is dankzij Nederlandse technologieën en innovaties op het gebied van land- en tuinbouw een productievere, kwalitatief hoogstaande fruitsector in Kazachstan te creëren.

Het samenwerkingsverband is een direct gevolg van de afspraken die premier Rutte in oktober 2019 maakte toen zijn Kazachse ambtsgenoot ons land bezocht. Beide regeringsleiders spraken toen af dat bedrijven en kennisinstellingen uit de Nederlandse fruitketen zich in Kazachstan zouden gaan vestigen.

Kazachs-Nederlandse ‘Fruitdemo’
De eerste Kazachs-Nederlandse ‘Fruitdemo’ is afgelopen september geopend in de regio Almaty. Een letterlijke proeftuin met appels, peren, pruimen, kersen, blauwe bessen, rode krenten, aardbeien en asperges. Tuinmannen en studenten bezoeken er seminars en krijgen er trainingen. Daarbij werken de Nederlandse ondernemers en experts nauw samen met lokale partnerbedrijven die zijn aangesloten bij de Vereniging van Tuiniers in de regio Almaty.

Ondanks de coronacrisis, slaagden de deelnemers aan Dutch Fruit Solutions er de afgelopen maanden in onder meer plantaardig uitgangsmateriaal en materialen voor de bouw van een laboratorium naar Kazachstan te verschepen. Lokale bedrijven hielpen op hun beurt met de installatie van hekken, de aanleg van het fertigatiesysteem en de bemesting.



Glastuinbouw in Kazachstan
Omdat het klimaat van het land flinke contrasten kent, wordt voor de groente- en fruitteelt bovendien steeds meer gebruikgemaakt van de Nederlandse kennis op het gebied van innovatieve tuinbouwkassen. De meeste Nederlandse kassencomplexen bevinden zich in de regio's Turkestan, Almaty, Aktobe en Zhambyl.

Een van de Nederlandse bedrijven is kassenbouwer Dalsem Greenhouse Projects die sinds 2007 in Kazachstan actief is. Projectontwikkelaar Marc Broeren: “We hebben inmiddels meer dan zeventig hectare kassen gebouwd in steden als Almaty, Kapchagay, Pavlodar, Aktobe en Uralsk. De afzetmarkt is voor ons heel aantrekkelijk. Zeker vanuit Rusland is een groeiende vraag naar producten zoals tomaten en komkommers. Al onze Kazachse investeerders hebben een succesvolle achtergrond in onder meer olie, gas en bouw en beginnen nu te investeren in de voedingssector en de tuinbouw.”

In Kazachstan zelf is weinig ervaring op het gebied van kassenbouw. Dalsem bouwt niet alleen, maar helpt de Kazachse tuinbouwers ook door middel van trainingen en groeimanagement. “Nederlandse tuinders gaan met lokale agronomen aan de slag om zo snel mogelijk de hoogste opbrengsten per vierkante meter te realiseren. Op deze manier zijn Kazachse investeerders er zeker van dat hun investering in veilige handen is bij mensen die verstand hebben van de glastuinbouw en van het land.”

Dalsem zal de komende jaren zeker nog actief blijven in Kazachstan: “Het land blijft zich ontwikkelen en elk jaar zijn er wel investeerders die geld steken in innovatieve, moderne tuinbouwprojecten.”

Samenwerking Wageningen University
De Wageningen University & Research (WUR) werkt nauw samen met de Kazachse Nationale Landbouwuniversiteit. In het onderzoeksprogramma voor de periode 2020-2024 staat omschreven dat de Kazachse universiteit bij haar innovatieve ontwikkeling gebruik zal maken van de kennis en ervaring van de WUR.

Inmiddels zijn twee opleidingsprogramma’s van start gegaan: Plant Science en Food Technologies. Twintig procent van het onderwijzend personeel bestaat uit wetenschappers en specialisten uit het buitenland. Het is de bedoeling dat aan elk van de twee Engelstalige opleidingen 50 Kazachse studenten deelnemen. Zodoende kan Kazachstan ieder jaar ten minste 100 studenten opleiden volgens de internationale standaarden. Na hun opleiding reizen de studenten door het land om ook aan andere universiteiten hun kennis te delen.

Voor meer informatie:
Koolhoven & Partners
kazachstan@koolhovenenpartners.nl 

 

 

Publicatiedatum: