Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Aardappelareaal 2021 zal kleiner uitvallen als gevolg van corona

De nieuwe aardappeloogst ligt bij de meeste telers inmiddels in de bewaarschuur maar de prijzen zijn op het moment dramatisch. Met het wegvallen van sportwedstrijden en festivals is de vraag naar vooral friet ingezakt en dat zorgt voor een aardappeloverschot. 

Export
Naast de weggevallen vraag in eigen land neemt ook de aardappelexport af. Tot en met oktober is er 50.000 ton minder geëxporteerd naar Europese landen dan in 2019. Dat blijkt uit de cijfers van de NAO. Vooral de export naar België nam met 40% af. De dalende export naar Europese landen kon niet worden gecompenseerd met de groei in de export naar Afrika en Azië. In totaal ging er voor 15.000 ton minder aardappelen de grens over. 

Prijs
"De prijs op de vrije markt voor aardappelen ligt nu tussen de 2 en 3 cent tegenover een gemiddelde kostprijs van 15 cent," aldus de Zeeuwse teler en voorzitter van de Thoolse ZLTO Hendrik Jan ten Cate

Areaal 2021 naar verwachting kleiner
Een groot deel van de voorraad wordt nu de vriezer ingeschoven voor een langere bewaring. Dat heeft echter zijn gevolgen voor de markt volgend jaar. Het is de verwachting, schetst ook een rapport van ABN Amro, dat het aardappelareaal in 2021 zal afnemen ten opzichte van 2020. Telers zullen voorzichtiger zijn en eventueel omschakelen naar andere gewassen zoals bijv. uien, of meer op contractteelt zullen inzetten. Beide keuzes zijn echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Bron: NOS, Omroep Zeeland, NAO, ABN AmroPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven