Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marktrapport Oostenrijk week 49:

'Evenwichtige uienmarkt, tevredenstellende wortelafzet'

De Oostenrijkse consumptieaardappelmarkt is december zonder grote veranderingen gestart. De telers leveren vanwege een matige prijsverwachting continu producten aan. Hier en daar zijn er ook nog niet-vorstbestendige opslagplaatsen die nog geruimd moeten worden. Hierdoor blijft de markt nog steeds goed van producten voorzien. De kwaliteit van de geleverde aardappelen is zeer heterogeen, waarbij aantasting door draadworm, mechanische beschadigingen en rot de grootste problemen veroorzaken. Vanuit de afzetkant zijn er ook geen veranderingen. De omzetten in de retail zijn voor deze tijd van het jaar ronduit tevredenstellend. De afzet via horeca en grootkeukens blijft daarentegen zeer beperkt.

Ook de exportmarkt leeft niet op. De telersprijzen zijn daardoor nog een week op ongewijzigd niveau gebleven. In Niederösterreich wordt er voor middelgrote aardappelen meestal 12 euro per 100 kg betaald. Overmatig grote aardappelen worden voor 5 tot 8 euro per 100 kg overgenomen. Voor draadwormvrije premiumproducten met AMA-keurmerk wordt maximaal 18 euro per 100 kg behaald.

Uienmarkt goed in evenwicht
De Oostenrijkse uienmarkt is december goed in evenwicht gestart. De telers voorzien de markt nog steeds naar behoefte van producten. De vraag presenteert zich nog steeds verdeeld. Met de afzet in de retail is men ronduit tevreden. De winterse temperaturen in de afgelopen dagen werkten daarbij ook afzetbevorderend. De afzet aan de horeca en grootkeukens verloopt daarentegen ongewijzigd zwak. Daaraan zal ook op de korte termijn waarschijnlijk niets veranderen.

Wat betreft de export kunnen er nog steeds continu producten worden afgezet, waarbij er inmiddels geen prijsverhogingen meer realiseerbaar waren. De telersprijzen bleven hierdoor onveranderd op het niveau van de voorgaande week. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kistje, werd aan het begin van de week afhankelijk van de kwaliteit 12 tot 15 euro per 100 kg betaald. Uien van een zwakkere kwaliteit werden ook voor duidelijk minder verhandeld.

Binnenlandse afzet tevredenstellend
De oogst van wortelen uit Niederösterreich is nu grotendeels afgesloten, de resterende hoeveelheden zullen in de komende dagen uit de grond worden gehaald. De markt wordt momenteel naar behoefte van producten voorzien. Bij winterse temperaturen verloopt de binnenlandse afzet in de retail continue op een tevredenstellend niveau. Wat betreft de afzet aan horeca en grootkeukens zijn de omzetten nog steeds sterk verminderd. Er worden in geringe mate wortelen geëxporteerd. Wat betreft de prijzen zijn er geen veranderingen ten opzichte van de voorgaande week.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: