Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voedselvoorziening gaat door, klap vooral (weer) voor sierteelt en horecaleveranciers

Gisteravond maakte premier Rutte bekend dat door het kabinet is besloten dat Nederland vijf weken op slot gaat. Een lastig en heftig besluit, waar LTO Nederland begrip voor heeft, zo stelde de brancheorganisatie gisteravond nog in een reactie op de eigen kanalen.

"Boeren en tuinders zijn door het kabinet aangewezen als cruciale beroepsgroep, en kunnen in het belang van de voedselvoorziening aan het werk blijven tijdens de aangekondigde lockdown. Ook deze ondernemers worden echter hard geraakt door de nieuwe corona-maatregelen. Steun en hulp voor getroffen ondernemers blijft nodig."

Voedselketen van cruciaal belang
De gehele voedselketen is door het kabinet aangemerkt als cruciale sector die openblijft, ook tijdens de verzwaarde coronamaatregelen die tot en met 19 januari 2021 gelden. Naast boeren en tuinders kunnen ook bijvoorbeeld toeleveranciers van voer en andere productiemiddelen, de verwerkende industrie en mestafvoer, dierenartsen en arbeidskrachten hun werk blijven uitvoeren. Consumentenverkoop blijft mogelijk – door bijvoorbeeld supermarkten, de slager en de groentewinkel, maar ook door boeren en tuinders die hun voedselproducten aan huis verkopen.

Agrarisch ondernemers geraakt
Het sluiten van onder meer tuincentra en bloemenwinkels is een harde klap voor leveranciers. Met name de kwekers van bomen, planten, bloemen en andere sierteeltproducten worden direct geraakt. Hopelijk bieden afhaalmogelijkheden (op bestelling) en buitenwinkels voor kerstbomen en bloemenverkoop enige verlichting. Heel veel ondernemers in de non-food sectoren gaan een nare kerstperiode tegemoet.

Buitenlandse lockdowns en Brexit verzwaren problemen
Horecaleveranciers in de tuinbouw, akkerbouw en dierlijke sectoren, zoals kalverhouderij en pluimveehouderij, staan al sinds de eerste maatregelen van afgelopen voorjaar onder druk. De steeds zwaarder wordende maatregelen van de afgelopen weken trekken een wissel op deze ondernemers.

De buitenlandse coronamaatregelen verzwaren de problemen. Veel afzet vindt plaats binnen een straal van 500 kilometer. De harde lockdown die vanaf woensdag in Duitsland van kracht is zal een minstens zo grote impact hebben als die in Nederland. Dat geldt ook voor non-food producenten. LTO Nederland pleit daarom voor eenduidige maatregelen, ‘groene corridors’ voor de voedselketen, en goede afstemming op Europees niveau.

Op de achtergrond van de coronacrisis speelt ook de naderende Brexit. Deal of niet, de handel met het Verenigd Koninkrijk verandert na 31 december 2020. Ondernemers worden geconfronteerd met logistieke en administratieve obstakels. Chaos aan de grens zou verregaande gevolgen hebben – een  vracht tomaten of tulpen kan niet een dag bij de douane wachten. En als er geen deal is worden er direct importtarieven en -quota van kracht, die op een export van 8 miljard zo’n 800 miljoen per jaar zullen kosten.

Steun- en hulpmaatregelen
De voortdurende coronacrisis heeft veel ondernemers op grote kosten gejaagd. Het verdienvermogen in de land- en tuinbouw staat al jaren onder druk, weet LTO dat de lockdown 'begrijpelijk' noemt. "Het is noodzakelijk dat het steun- en hulppakket blijft mee-ademen en dat er specifiek wordt gekeken naar maatwerk voor de zwaarst getroffen sectoren."

Publicatiedatum: