Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe verwerkingsfabriek MSP Onions voorziet elke klant van geprogrammeerde kwaliteit uien

"Interne kwaliteitssortering van uien binnen twee jaar een eis van elke Europese supermarkt"

Tholen - In de nieuwe uienverwerkingsfabriek van MSP Onions in Nieuwdorp heerst bijna een serene rust. Toch gaat er dagelijks een indrukwekkend volume door de fabriek heen met een capaciteit van 1.000 ton per dag bij een goede vraag. "Waar je in een traditionele situatie hier met 70 man aan het werk bent, doen wij het hier met zeven man en dat is inclusief schoonmaak en technische dienst", vertelt Lindert Moerdijk.

Hij gaf de redactie van AGF/FreshPlaza een rondleiding door de nieuwe geautomatiseerde en duurzame uienfabriek, waar de overkoepelende softwarelaag Eqontrol de verschillende machines in het proces van de fabriek aanstuurt en het voorraadbeheer voor zijn rekening neemt.


In deze droomfabriek, zoals Moerdijk het noemt, kan hij zijn wereldwijde klanten van een geprogrammeerde kwaliteit uien voorzien. "Klanten in Azië, Afrika en Centraal- en Zuid-Amerika hebben allemaal hun specifieke wensen met een bijbehorende prijs. Die kunnen we nu perfect naar wens bedienen dankzij onze interne kwaliteitscontrole. De reacties zijn lovend en het voelt als verkoper echt geweldig om dit te kunnen leveren. De Eqrader is de enige machine ter wereld die op dit tempo de volledige ui intern kan beoordelen. Veel mensen roepen dat ze kwaliteitsuien hebben, maar met deze sorteermachine kunnen wij het garanderen. De kwaliteitssortering staat geprogrammeerd per klant. Wij stellen exact in hoe de klant het product wil ontvangen, op de millimeter nauwkeurig en inwendig en uitwendig gecontroleerd."

"In deze nieuwe fabriek draaien we van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Er komen geen mensenhanden meer aan te pas, dus heel Corona-proof, no touch policy. We hebben vier machines die samen 160 uien per seconde kunnen sorteren. Van elke ui worden er zes foto's gemaakt. We selecteren op zeventien kwaliteitskwalificaties, zoals kleuring, ziekteverschijnselen, hardheid, in- en uitwendige kwaliteit. Zo kunnen we eenvoudig de klasse I-uien uit een partij selecteren. We hebben daardoor eind vorig seizoen zelfs de situatie gehad dat een klant dacht dat ik hem in de maling nam en een partij Nieuw-Zeelandse importuien had geleverd", vertelt Lindert. "Elke partij is te traceren in Eqontrol dankzij geavanceerde tracking en tracing software. Zo hebben we een bewezen tracking & tracing, per ui, per kist, per seconde. We krijgen hiermee een databank, waar je u tegen zegt. Zo weten we precies hoe de verschillende rassen en de uien van de verschillende teeltgebieden presteren."

Geen enkele rotte ui in het zakje
In 2010 maakte MSP de stap om als pakstation zelf haar uien te gaan exporteren. Dat kunstje beheerst het bedrijf uit Nieuwdorp inmiddels behoorlijk en de uien gaan jaarrond de hele wereld over. Dankzij de nieuwe fabriek hoopt het bedrijf ook bij het supermarktkanaal hoge ogen te gooien. "Wij kunnen een supermarkt - of leverancier van een supermarkt - garanderen dat er geen enkele rotte ui in zijn zakje zit. Als ik soms uien in het supermarktschap zie liggen, dan krijg ik tranen in mijn ogen. Dankzij deze geprogrammeerde kwaliteitssortering is dat verleden tijd. Ik verwacht dat deze techniek dan ook voor een revolutie gaan zorgen in het schap en dat binnen twee jaar iedere supermarkt binnen Europa als voorwaarde gaat stellen dat alle uien op inwendige kwaliteit zijn gecontroleerd."'

"Dit levert naast een schat aan data ook grote exportmogelijkheden op. We kunnen nieuwe afzetgebieden openen en de bestaande gebieden langer beleveren. Zo stuur ik nu uien naar bepaalde bestemmingen, waar ik dat voorheen met een transittijd van vijf weken echt niet aandurfde. Als Brazilië aan de markt komt, hoef ik me bijvoorbeeld geen zorgen te maken over verkleuring, maar kunnen we volle bak gaan draaien. Het is een kwestie van die paar te donkere uien eruit programmeren en wat overblijft, is een schitterende partij. Dit is dan ook direct een meerwaarde voor de teler die niet 100% geschikte uien hoeft te hebben maar ook meerwaarde kan krijgen als de kleur van zijn partij 90% geschikt is. Zeker in het voorjaar als veel landen om kwaliteitsredenen vaak overschakelen op uien uit andere landen, wordt dat heel interessant als we dan ook topkwaliteit kunnen garanderen", vertelt Lindert, terwijl hij vanuit de control room automatisch een drietal verschillende monsters laat aanrukken. "Allemaal van dezelfde partij, voorheen gingen ze als één partij weg. Nu sturen we ze naar drie verschillende klanten, die er alle drie dik tevreden mee zijn."

"Daarbij geloof ik heilig in het principe van machine learning. Via Eqontrol staat ons Profix ERP nu rechtstreeks gekoppeld aan de machines. Zo staat met één muisklik een trailer gekoppeld aan mijn sorteerprogramma en hebben we praktisch geen omsteltijd. Op basis van parameters ingegeven door inkoop stelt Eqontrol vervolgens de snelheden in en bepaalt het de routes die nodig zijn om desbetreffende trailer zo efficiënt mogelijk te sorteren. Aan de uitvoerkant gaat het vervolgens verder en stelt Eqontrol de recepten van de hele inpakafdeling in aan de hand van de ordergegevens. De software bepaalt het moment van starten van de verwerking van het order, het oproepen van het gepaste product uit het magazijn tot het instellen van alle machines in de lijn. Een fantastische combinatie van nieuwe softwaretechnieken waardoor downtime wordt gereduceerd en fouten tot het verleden behoren."



"Een bijkomend voordeel is ook dat nu prestaties inzichtelijk zijn en planningen live worden bijgewerkt. Nu weten we werkelijk alles terwijl traditioneel sorteren en verpakken een black box was waar met aannames werd gewerkt. Ik wil dat de rol van operator niet meer zo bepalend wordt. Eén verkeerde setting op een willekeurige machine in de lijn geeft nu al een enorme verstoring. Dat moet eruit! Die moet gewoon in alle rust 120 ton uien per uur kunnen verpakken en in feite maar drie opties hebben: start, stop en pauze", lacht Lindert.

Artificiële Intelligentie is door Lindert al jaren benoemd als het grote verschil voor uien sorteren. "Om dat optimaal te benutten heb je wel veel uitgangen nodig. Zestien exits is geen overbodige luxe als je weet dat de afvaluien al in drie soorten geprogrammeerd worden. Begin september zijn we begonnen en was de foutmarge nog 2% omdat de neurale netwerken nog niet getraind waren voor bepaalde ziektebeelden. Inmiddels zitten we op 0,2% en dat percentage wordt alleen nog maar lager", vertelt Moerdijk. Voor retailklanten stellen we de machine nu zo in dat het 100% goed is, zowel op het gebied van kleur, maat en inwendige kwaliteit. Hoewel dit bedrijf tientallen jaren ervaring in het sorteren van uien herbergt, beoordeelt de machine nauwkeuriger dan je met het blote oog ziet. De foutmarge van de machine is aanzienlijk lager en bovendien kunnen de machines elk uur van de dag worden ingezet."

Circulair productieproces
Op de vraag of er nou niet veel uien zijn die buiten de boot vallen, antwoordt Moerdijk ontkennend. "Sterker nog, we gaan hierdoor steeds meer naar een circulair productieproces zonder voedselverspilling. We hebben de afvalscheiding in elke fase van het ontwerp meegenomen. Als traditionele sorteerder heb je één grote hoop met tarra, maar die voedselverspilling is verleden tijd. De uien die in het verleden eruit werden gesorteerd, worden nu voor 75% alsnog verwerkt tot voedsel en de overige 25% gaat de bio-vergister in. Ook voor de teler is dit positief. De verduurzaming van de landbouw en de extremere weersomstandigheden zorgen toch voor meer onzekerheid op de kwaliteit. Deze fabriek kan echt veel waarde toevoegen voor de telers."

De bewaring is op een condensdroogsysteem gebaseerd en de hele fabriek is volledig elektrisch. De uien worden uitgerukt vanuit een automatisch magazijn, door Moerdijk aangeduid als black box. "De 'spelregels' van het magazijn heeft MSP zelf mogen bedenken en Eqontrol heeft hier invulling aan gegeven. Op een dashboard zien we nu live de voorraad op de kilo nauwkeurig zonder dat de operators moeten weten waar het in het magazijn staat. In het begin was dit een bijzondere ervaring en onvergelijkbaar met de traditionele werkwijze. Als verkoper heb ik het dashboard ook open staan en zie ik exact wat er verkocht kan worden. Hierdoor is de huidige vloeroppervlakte van 13.000 m2 op meerdere verdiepingen gezien de capaciteit relatief beperkt gebleven. We besparen 60% op interne logistieke bewegingen. Als we op de traditionele wijze zouden werken, hadden we drie keer zoveel ruimte nodig gehad", zegt Lindert.

Hij hoopt de hele Nederlandse uiensector door deze investering van circa 20 miljoen euro een impuls krijgt. "Circa veertig Nederlandse uienverwerkers werken al decennia op dezelfde manier, tegen dezelfde kostprijs en ook nog eens grotendeels aan dezelfde klanten.  Het veranderende klimaat met lange natte en droge periodes vragen om een kwaliteitsimpuls, die met handmatig sorteren niet op te vangen was. Maar terwijl er aan boeren tal van nieuwe eisen worden gesteld, zijn de verwerkers achtergebleven. In onze optiek gaan we daarmee de wereld niet winnen en dat gaf de prikkel om dit project op te tuigen. Laat het sorteer- en verpakproces maar eens Planet Proof worden! Van ons mag de duurzaamheidseis strenger worden dan een BRC-certificaatje."

Voor meer informatie:
Lindert Moerdijk
MSP Onions
Hertenweg 32a
4455 TL Nieuwdorp
lindert@msp-onions.nl  
www.msp-onions.nl  

 

Publicatiedatum: