KCB: Fytosanitair rapport nodig, tarieven voor VK omhoog

Ondanks een akkoord zal de import en export van groenten, fruit en bloemen en planten anders lopen dan voorheen. Voor een groot aantal planten en plantaardige producten is een fytosanitair certificaat (FC) nu nodig voor de export naar het VK meldt de KCB op haar website. Dit gaat o.a. gelden voor bijvoorbeeld de export van potplanten en voor producten waar een CITES bijschrijving vereist is vanaf 1 januari 2021. Vanaf 1 april 2021 is voor vrijwel alle plantaardige producten een FC voor het VK vereist. Snijbloemen en de meeste soorten groenten en fruit worden vanaf dat moment fytosanitair certificaat plichtig. De NVWA heeft alle producten op een rij gezet per wanneer een FC vereist is en wanneer je deze moet aanvragen.

U kunt vanaf nu via e-CertNL bij het KCB een exportinspectie aanvragen voor zendingen die u na 1 januari 2021 wilt versturen naar het VK. Nadat het certificaat is gewaarmerkt, blijft het maximaal 14 dagen geldig. Houd er rekening mee at zendingen vooraf door het KCB geïnspecteerd dienen te worden. Wanneer u exporteert naar het VK kan dit gevolgen hebben voor uw logistieke processen.

Kosten KCB veranderen voor het Verenigd Koninkrijk
Voor het uitvoeren van inspecties, controles en overige werkzaamheden en voor verstrekte documenten berekent het KCB kostendekkende tarieven. De tarieven voor het VK zijn gelijk aan de tarieven die het KCB hanteert voor andere derde landen.

Import en export
Voor import vanuit het VK krijgt u te maken met de importeisen van de EU zoals die voor derde landen van toepassing zijn, inclusief eventuele inspecties en reduced checks. De inspectiekosten zullen worden doorbelast en indien van toepassing worden de reduced checks tarieven in rekening gebracht.

Bij export worden de gebruikelijke start en minutentarieven gehanteerd, evenals de certificaattarieven en de bijbehorende e-CertNL toeslagen.

Overgangstermijn aangifte kwaliteit groenten en fruit
Vanaf 1 januari 2021 geldt een aangifteplicht voor de kwaliteitscontrole groenten en fruit bij export naar het VK. Voor deze uitvoerverplichting is een overgangsperiode ingesteld tot 1 april 2021. Gedurende de overgangsperiode brengt het KCB geen kosten in rekening voor het kwaliteitscertificaat en voor de bijhorende e-CertNL-toeslag.

Pilot voorraadregister export potplanten naar VK
Vanaf 1 januari 2021 hebben exporteurs van potplanten naar het Verenigd Koninkrijk (VK) de mogelijkheid zich aan te melden voor de pilot ‘NVWA-erkenning gebruik voorraadregister e-CertNL’ en de bijbehorende applicatie voorraadregister sierteelt in e-CertNL. Aan deelname aan de pilot zijn kosten verbonden, die het KCB achteraf bij u in rekening zal brengen. Hieronder vallen de aanmeldingskosten en de kosten voor de uitvoering van de (jaarlijkse) systeemcontrole (tarieven nog nader vast te stellen).

Kosten voor de inspectie-aanvragen in het voorraadregister e-CertNL worden direct in rekening gebracht bij de aanvrager van de betreffende voorraadinspectie, inclusief de verplichte toeslag voor gebruik e-CertNL. Dit is vergelijkbaar met de exportinspecties, waarbij per inspectiebezoek een startarief en een minutentarief geldt.

Bron: KCB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven