In Bangladesh ligt 27.000 ton importuien te rotten in de haven van Chattogram

Zo'n 27.000 ton uien zijn door importeurs in de haven van Chattogram achtergelaten, omdat ze hun verwachte marktprijzen niet kregen door een import van Indiase uien en lokale oogsten.

In september vorig jaar leefde de uienimport op nadat de prijzen waren gestegen als gevolg van het Indiase exportverbod en het zwakke lokale aanbod. Importeurs kregen toestemming van de overheid om 217.000 ton te importeren. Sindsdien hebben ze 147.000 ton geïmporteerd.

Maar nadat India het exportverbod op de eerste dag van januari had opgeheven en de lokale oogst begon, waren de importuien niet meer zo aantrekkelijk. Mochten de importeurs proberen hun goederen in ontvangst te nemen, dan zouden ze misschien kosten moeten betalen voor de opslag van gekoelde containers en overliggelden voor vertragingen bij het vrijgeven van de goederen.

Verschillende importeurs zeggen dat bederfelijke producten, zoals uien, een korte houdbaarheid hebben als ze eenmaal uit de diepvriescontainers ontdooien. De handelaren halen de producten pas uit de haven op nadat ze afgezet zijn om zo de kans op rotting te verkleinen. Er is ook een tekort aan ruimte in de opslagstations.

Volgens een artikel op moneycontrol.com zijn Indiase uien op de wereldmarkt te duur, omdat de prijzen in eigen land hoger liggen dan in concurrerende landen. Ook hoge vrachtkosten en vaarschema's staan de export in de weg.

Een exporteur uit Gujarat: "De situatie van de uienexport is niet gunstig, omdat onze prijzen hoger zijn dan de aanbiedingen uit China en Pakistan. Het vaarschema en de vrachtkosten komen ook niet overeen met de verwachtingen van de kopers." 

Bron: thedailystar.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven