'Fors meer steun' helpt veel leveranciers foodservice alsnog niet

Het Nederlandse demissionaire kabinet trekt de portemonnee. Gisteren is een nieuw economisch steun- en herstelpakket gepresenteerd in Den Haag en daarin staat o.a. een hogere vergoeding voor omzetverlies door corona voor boeren en tuinders. LTO Nederland spreekt van 'een fors hogere vergoeding' en van 'beter maatwerk', terwijl GroentenFruit Huis desondanks 'geen perspectief' ziet voor grote leveranciers van AGF aan de foodservice. Zo blijft de omzetverliesdrempel voor de TVL-regeling op 30%, waar 20% was gevraagd.

Alle aangekondigde extra steun, goed voor in totaal 7,6 miljard, zijn in een Kamerbrief aan de Eerste en Tweede Kamer uitgelegd. Bekijk alle maatregelen hier.

Hogere vergoedingen
Het gaat voor boeren en tuinders om extra steun in de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) bovenop de generieke verhoging van deze regeling. Voor de land- en tuinbouw wordt een extra opslag van 21% bovenop het vaste lastenpercentage ingevoerd.

Ook zorgt het kabinet ervoor dat de maximale TVL-subsidie van € 330.000 (€ 400.000 bij meer dan 250 medewerkers) ook van toepassing zal zijn op de land- en tuinbouw. Bovendien wordt het subsidiepercentage verhoogd naar 85%. 

Schrijnende gevallen
Richard Schouten van GroentenFruit Huis "We staan zeker positief tegenover de ruimere regelingen die door het kabinet in het leven zijn geroepen, maar zien ook de schrijnende gevallen van bedrijven die ook bij deze uitbreiding van regelingen buiten de boot vallen. Ook betreuren we het dat voor de schade in het laatste kwartaal van 2020 geen aanpassingen zijn gemaakt." 

“De coronacrisis heeft grote gevolgen voor veel van onze boeren en tuinders. De economische schade is fors, en de uitdaging wordt met de aanhoudende coronamaatregelen steeds groter. Met dit steunpakket heeft het kabinet oog voor de problemen. Het is goed dat er aandacht is voor het belang van de agrarische sector en dat er specifiek op boeren en tuinders gerichte aanpassingen zijn in de steunmaatregelen. Dat betekent fors hogere vergoedingen van het omzetverlies, ook al blijft de impact van de coronacrisis op veel boerengezinnen en de sector in zijn geheel erg zwaar,” aldus Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland.

Maatwerk voor boeren en tuinders
De bestaande steunmaatregelen sloten vanwege de specifieke kenmerken van land- en tuinbouwbedrijven niet altijd goed aan. In de huidige regeling TVL werd gesteld dat in de bedrijfsvoering van boeren en tuinders circa 20% naar vaste lasten gaat. Dat percentage ligt in werkelijkheid hoger; maatwerk was dus noodzakelijk. Het kabinet komt hieraan tegemoet met een opslag van 21% bovenop het voor de land- en tuinbouw bekende vaste lasten percentage van 20%, dus in totaal 41%.

Verder sloot het maximumbedrag van € 90.000 TVL-tegemoetkoming per kwartaal niet aan bij de bedrijfseconomische situatie van veel (grotere) mkb-bedrijven. LTO Nederland pleitte met VNO-NCW en MKB Nederland voor een verhoging van het maximum, in lijn met andere Europese landen. Dit bedrag wordt nu verhoogd naar € 330.000 voor bedrijven tot 250 medewerkers en € 400.000 voor grotere bedrijven.

Hoewel bedrijven in de land- en tuinbouw vanwege Europese regels niet meer steun dan € 100.000 mogen ontvangen gaat het kabinet het mogelijk maken dat ook de land- en tuinbouw een beroep kan doen op deze verruiming.

De vergoeding van omzetverliezen boven de omzetdrempel wordt bovendien van een staffel van 50% tot 70% omgezet in een vast percentage van 85%. Dit betekent een fors hogere vergoeding, zeker als het omzetverlies net boven de drempel uitkomt.

Omzetverliesdrempel
Niet alle wensen werden ingewilligd. De omzetverliesdrempel voor het kunnen aanvragen van de TVL-vergoeding blijft 30%. In verschillende sectoren, zoals bijvoorbeeld de kalverhouderij, liggen de omzetverliezen bij veel ondernemers al bijna een jaar net onder die drempel, weet LTO. Daardoor kan men geen aanspraak maken op de TVL-regeling. Een gevraagde verlaging van de drempel naar 20% is er niet gekomen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven