Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Wees gewaarschuwd voor digitale spionage uit het Oosten

Veel bedrijven in 'Nederland handelsland' zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren van digitale spionage uit Rusland en China. Zeker China werkt momenteel 'een bestellijst af' met technologie die het land in eigen handen wil hebben. "Ze proberen op alle mogelijke manieren te stelen en het te pakken te krijgen", vertelde Johan Leupen vanochtend op BNR Nieuwsradio.

Hij is, samen met Jan Fred van Wijnen, auteur van een artikel vanochtend in het Financieel Dagblad waarin de Nederlandse veiligheidsdiensten AIVD, MIVD en NCTV waarschuwen voor het gevaar van digitale spionage. Een bewuste keuze, want de verkiezingen komen eraan. En dus hopen de instanties dat een nieuw kabinet extra geld wil uittrekken om Nederland tegen het gevaar te beschermen.

Veredeling en kassenbouw
In de uitzending werd o.a. het gevaar voor bedrijven in de agrifoodsector genoemd. Bedrijven met zaadveredeling of hightech kassenbouw gebruiken allerlei moderne (internet) technieken die China maar wat graag ook in handen wil krijgen. Lang niet al die bedrijven zijn volgens Leupen groot genoeg om zichzelf goed tegen het gevaar te wapenen.

Water gehackt
En dan is er nog het gevaar van hackers, waarin Rusland sterk actief is. Anders dan China focust dat land meer op strategisch netwerken i.p.v. op economische doelen. Waar onlangs al naar buiten kwam dat een hacker gif in drinkwater probeerden te krijgen, is de koppeling met gietwater in de tuinbouw, waarmee in één klap een teelt om zeep geholpen kan worden makkelijk te maken. 

Lees hier het verhaal in het FD (€) en beluister hier vanaf 7.35 vanochtend in 'Ochtendspits' het item bij BNR Nieuwsradio. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven