Vanaf 1 april geldt een aangifteplicht voor export AGF naar VK

Vanaf 1 april 2021 geldt een aangifteplicht voor de kwaliteitscontrole groenten en fruit bij export naar het Verenigd Koninkrijk. Om te voorkomen dat bedrijven vanaf 1 april 2021 G&F bestemd voor het VK niet meer kunnen uitklaren bij de Douane en export onmogelijk wordt, wijst het KCB op de verplichte aangifte en de noodzakelijke voorbereidingen.

Waarom kwaliteitscontroles?
Bij de export van G&F uit de EU naar derde landen moet worden voldaan aan de EU-handelsnormen voor kwaliteit. Het KCB houdt toezicht daarop. Exporteurs zijn verplicht om zendingen G&F aan te geven in het geautomatiseerd systeem van e-CertNL, waarna risico-gebaseerd controles door het KCB plaatsvinden. Vervolgens dient bij de douaneaangifte ten uitvoer te worden aangetoond dat de zending bij het KCB is aangemeld. Hiervoor moet het nummer van het via e-CertNL afgegeven normcontrolecertificaat in de uitvoeraangifte bij de Douane te worden vermeld. De aangifteplicht geldt voor 87 verschillende producten, waaronder bijvoorbeeld appels, peren, uien, tomaten, komkommers en paprika’s. De totale lijst van aangifteplichtige groenten en fruit lees je hier.

Overgangstermijn tot 1 april 2021
Voor de uitvoerverplichtingen kwaliteit G&F is een overgangsperiode ingesteld tot 1 april 2021. Deze datum valt gelijk met de ingang van de fytosanitaire certificaatplicht. In de overgangsperiode kunnen bedrijven al aangifte doen in e-CertNL en zo ervaring opdoen met dit systeem, maar worden geen kosten doorbelast voor de aangifte kwaliteit in e-CertNL.

Geen toegang tot e-CertNL? Export naar VK niet mogelijk
De datum van 1 april 2021 komt echter snel dichterbij. Vanaf dan ziet de Douane erop toe, dat zendingen G&F die naar het VK worden geëxporteerd, zijn voorzien van een digitaal normcontrolecertificaat. Heeft de exporteur van G&F vooraf geen aangifte gedaan in e-CertNL en beschikt deze niet over een digitaal normcontrolecertificaat, dan zal de Douane de exportzending G&F niet uit kunnen klaren en kan deze niet worden geëxporteerd. Dit document is bovendien nodig om via Portbase, na verplichte vooraanmelding, toegang te krijgen tot de ferryterminals en shortsea-terminals.

Aangifte doen in e-CertNL en registreren bij het KCB
Ben je nog niet bekend met e-CertNL? Zorg dan dat je op korte termijn toegang aanvraagt tot dit systeem en hiermee leert werken, meldt KCB. De aanvraagprocedure heeft een doorlooptijd van enkele weken. Meer informatie over de stappen ter voorbereiding op de aangifte in e-CertNL lees je hier.

Fytosanitaire eisen voor groenten en fruit
Het VK heeft een fytosanitaire certificaatplicht ingesteld voor de import van G&F. Meer informatie over de fytosanitaire eisen vindt je op de website van de NVWA. Let op: op dit moment zijn nog niet alle eisen van het VK bekend. Houd er rekening mee dat naast het aanvragen van fytosanitaire certificaten vanaf 1 april zendingen wellicht vooraf door het KCB geïnspecteerd dienen te worden. Zodra er wijzigingen, aanvullingen of verplichte bijschrijvingen bekend zijn, zal het NVWA deze publiceren en informeert KCB via de website.

Bron: KCB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven