Nieuw-Zeelandse uienexport kampt met transportproblemen

De Nieuw-Zeelandse exporteurs beginnen de gevolgen van de scheepvaartproblemen te voelen, nu schepen havens overslaan of korter blijven liggen en lege containers over het land verspreid blijven.

Meer dan 50 containers met exportuien, met een gezamenlijke waarde van ongeveer € 503.500 misten vorige week in de haven van Tauranga hun schip naar Europa, net nu het uienexportseizoen zijn hoogtepunt bereikt. Volgens James Kuperus, directeur van Onions New Zealand, hoopten de betrokken exporteurs het volgende schip binnen een week te vinden, maar daar houdt het niet op, want dit probleem doet zich bij de telers elke week voor. 

Kuperus: "We proberen nu naar Spanje en Duitsland te exporteren, we hebben een heel kort marktvenster. Als je een week te laat aankomt, kan het zijn dat je ook een week te laat aankomt bij je klanten. Als producten een week of twee te laat aankomen, is het heel moeilijk om de consument ervan te overtuigen om later wat meer uien te eten.''

Nu de appel- en kiwi-oogst ook in volle gang is, is het volgens Kuperus "een zeer stressvolle tijd" voor exporteurs. Nieuw-Zeeland exporteert voor € 125 mln per jaar aan uien en 60% van de oogst wordt geteeld in Pukekohe, dat via Auckland exporteert, of in Tauranga, dat de overloop van Auckland voor zijn rekening neemt.

"In de Hawkes Bay, Manawatu en Canterbury liggen de uien klaar om te vertrekken, maar de exporteurs hebben moeite om lege containers te vinden," aldus Kuperus.

Bron: stuff.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven