Checklists Bodemverdichting helpen teler én loonwerker in Noord-Nederland

Bodemverdichting vormt voor veel agrariërs een groeiende uitdaging. Er zijn nu handige checklists beschikbaar voor boeren en loonwerkers in de drie noordelijke provincies om sámen bodemverdichting tegen te kunnen gaan. Deze zijn ontwikkeld door LTO Noord, Cumela Nederland, Van Hall Larenstein en Aequator Groen & Ruimte.

Een verdichte bodem kent allerlei problemen, zoals een slechte doorworteling, een verlaagde waterinfiltratie en een verminderde beschikbaarheid van nutriënten. Het blijkt in de praktijk lastig te zijn om bodemverdichting volledig te voorkomen. LTO Noord projectleider Dirk Johan Feenstra: "Wachten met het betreden van de percelen met zware machines totdat de omstandigheden optimaal zijn, is in veel gevallen geen optie. Er moeten vaak lastige afwegingen worden gemaakt tussen kosten, capaciteit en weersomstandigheden."

Drie checklists
De checklists dragen bij aan de bewustwording rond het thema bodemverdichting én aan het maken van de juiste keuzes in het veld. Bij het maken van de juiste afwegingen is een belangrijke rol weggelegd voor zowel de agrariër als de loonwerker. Feenstra: “Er zijn nu drie checklists ontwikkeld, die op verschillende momenten door agrariër en loonwerker zijn te gebruiken: bij de planning voorafgaand aan het seizoen, bij de start van de werkzaamheden in het veld, en op het moment dat er al sprake is van verdichting.”

Voorkomen van bodemverdichting
In de loop van dit jaar komen aanvullende checklists beschikbaar waarin (bijvoorbeeld) wordt ingegaan op specifieke grondsoorten of op het voorkomen van bodemverdichting door gebruik te maken van diepwortelende gewassen.

Klik hier voor de documenten op de website van LTO Noord. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven