Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans en Arjen Goud, Go-Products:

“De optische sorteertechniek van uien heeft zich bij ons bewezen”

“Dat kan niet,” zo luidde de eerste reactie van Hans Goud van Go-products uit Nagele toen zijn zoon Arjen opperde om plantuien optisch te sorteren. Het kon wel en hierdoor spaarde het bedrijf direct alle mensen aan de sorteerband uit. In 2019 investeerde het plantuienbedrijf tevens in de Eqrader voor het optisch sorteren van consumptie-uien. “Het had een lange aanloop, maar de lijn draait nu als een tierelier. Voorheen hadden we het druk als er twee vrachtwagens op het erf stonden, nu kan het lekker lopen met twintig auto’s. Of zoals wij zeggen: 't waai't erin en 't sturm’t eruut!'”



Deze reportage is ook te lezen in de Primeur die afgelopen weekend verscheen. Neem hier een abonnement.

De geschiedenis van Go-Products begon in 1999 toen Hans, die jarenlang bij een Zeeuwse uienverwerker werkte ‘emigreerde’ naar de Noordoostpolder en een eigen plantuienafdeling combineerde met de zilveruienproductie van het toenmalige Primofin. Vanuit de keet regelde Hans de plantuienhandel en het duurde tot 2006 voor de eerste schuur met hal en kantine werd bijgebouwd. De opslag kwam in stroomversnelling toen in 2010 een contract werd getekend voor de opslag en productie van 3.000 ton plantuien en een nieuwe sorteerlijn erbij werd gezet. Sindsdien is de geschiedenis één groeiboek. Startte het bedrijf met het sorteren van 2.000 ton uien, inmiddels ligt de capaciteit op jaarbasis op 30.000 ton.



“Het werd drukker, dus ik vroeg Arjen of hij bij mij kwam werken. Hij runde de loods, ik het kantoor. In 2013 hebben we een extra hal gebouwd, door de crisis kon dat voor een habbekrats,” blikt Hans terug. Maar het was niet allemaal goud wat er blonk. “2014 was een rampjaar in de plantuien. Arjen was inmiddels aandeelhouder geworden en wilde consumptie-uien gaan draaien om te proberen wat terug te verdienen. Ik moest in eerste instantie niets van de consumptie-uien weten, maar ben toen toch overstag gegaan.”

Baxmatic
Via Kees van Woerden rolden de ‘Goudjes’ in het sorteren van bio-uien. “De kwaliteit was dat jaar super en voor ons zorgden de consumptie-uien voor een extra boterham. Tot de dag van vandaag sorteren we consumptie-uien alleen voor derden. We zijn onafhankelijk en nemen geen positie in. Daarmee hebben we een goede naam opgebouwd. Immers, als je informatie gaat doorspelen, dan ben je weg. Wel verbinden we soms partijen aan elkaar, maar daar wil ik geen marge op pakken. Je kunt tenslotte beter samenwerken dan elkaar tegenwerken, dat wordt in onze sector al genoeg gedaan. Zo is onze positie in de consumptie-uien verder gegroeid. We deden al af en toe een klusje voor Waterman en hij belde ons in juli 2015 op dat we maar een Baxmatic moesten aanschaffen voor het verpakken van hun uien in bandbalen. In augustus stond de lijn en we hebben uiteindelijk 500.000 zakken met die machine gedraaid.”

Een neveneffect was dat er in de loop der jaren overal wel machines door het gebouw stonden. De Baxmatic kreeg al snel een tweedehands broertje en er stonden lijnen voor de kleinpak- en grootverpakkingen. De onoverzichtelijke situatie was Arjen een blok aan het been. Hij kwam met het plan de twee opslagloodsen voor de plantuien te slopen en het bedrijf te verdelen in een opslag- en verpakkingshal. Ook werd er een laadkuil gebouwd. “Dat is een gouden greep geweest. Zo konden we overdag in 25 kilo’s verpakken en dat liep als een tierelier. Zo werd het mogelijk om een auto of zeven consumptie-uien per dag te verpakken.”



Optisch sorteren plantuien
Zoals eerder in 2014 was ook 2018 een voorbeeld dat een slecht jaar de doorslag gaf om nieuwe ontwikkelingen in een stroomversnelling te laten plaatsvinden. “Nadat we in 2017/18 een gigantische omzetstijging realiseerden, was 2018 weer een slecht jaar in de plantuien. We waren op nul geëindigd. Toen kwam Arjen op de proppen met het idee om de plantuien optisch te gaan sorteren. Ik geloofde er niet in, maar we hebben een sorteerder gehuurd, in oktober kwam de machine en de proefopstelling staat nog steeds. Na een paar uurtjes instellen gingen we een paar kisten sorteren en ik wist niet wat ik zag. De machine schoot meteen de kleine uien eruit. Er kwamen weliswaar nog wat teveel goede uien bij de tarra, maar dat bleek prima bij te stellen. Toen hadden we nog een kist staan die voor 80% bestond uit grond. Deze hebben we twee keer door de optische sorteerder gehaald en die haalde er nog 250 kilo goede uien uit. De uien waren op dat moment hartstikke duur, dus toen was ik snel om,” lacht Hans.

“Zo konden we vanaf 2018 plantuien sorteren zonder mensen aan de band. Dat was voor ons revolutionair. Normaal werken we met twee ploegen en dus ook vier pauzes. Nu stond de lijn niet meer stil en sorteerden we per saldo dus veel meer uien per uur,” aldus Hans. Zoon Arjen ging een stap verder en wilde ook meteen investeren in een optische sorteerder voor de consumptie-uien. Dat ging vader Hans in eerste instantie een stap te ver. “We zouden hiervoor een nieuwe schuur moeten bouwen, dus naar mijn mening ging dat veel te veel geld kosten. Maar ik zei: ‘Als jij dat nou zo graag wilt, dan schrijf je maar een bedrijfsplan en dan zien we vanzelf wel of het hun goedkeuring kan wegdragen.’”

Eqrader
Arjen zette door, de bank was overtuigd, maar vader Hans en werknemer Rob moesten nog overtuigd worden. Daarom werd een referentiebezoekje gepland aan de fabriek van Hoza waar de Eqrader inmiddels draaide. “De mesjes gingen door de tarra en het bleek dat de optische sorteermachine goed zijn werk had gedaan. Normaal hebben ze het hoogste woord, maar op de terugweg bleef het maar stil in de auto. Toen wist ik dat het goed zat en dat ze overtuigd waren,” lacht Arjen.

Eqraft maakte in die tijd een turbulente periode door, waarin het bedrijf van eigenaar wisselde en een reorganisatie volgde. Toch had dit geen effect op de keuze van Arjen voor de Eqrader. “Pieter Kaat van Eqraft is altijd open en eerlijk tegen ons geweest. We hadden er zoveel vertrouwen in dat ze een goede machine zouden afleveren, dat we in februari op de avond van de overname het contract hebben getekend,” vertelt Arjen. Met de aanschaf stond de machine er echter nog niet. “In augustus ging de bouw van de machine van start, maar dat ging niet snel genoeg naar onze zin. Vandaar dat we weken achtereen met z’n vieren naar Emmeloord zijn gereden om aan de machine te sleutelen. Daar plukken we nu de vruchten van, want elk onderdeel hebben we in handen gehad.”

“Uiteindelijk hebben we zelfs het frame hier naar ons bedrijf gehaald en zelf de machine in elkaar gezet. Met Kerst 2019 waren we een heel eind. Op een zaterdagmorgen had ik het wel een beetje gehad voor die week en ben ik gaan proefdraaien. Op een gegeven moment had ik het voor elkaar, dat was wel een euforisch momentje. Zo hebben we langzaam maar zeker het neurale netwerk op orde gekregen door heel veel data in te voeren. Inmiddels zijn we met de laatste details bezig. De techniek is echt fantastisch. Het is ongelofelijk dat een computer binnenin de ui kan kijken en rot kan detecteren. Dit jaar is echt een fusarium-jaar en dan bewijst de machine zich helemaal. We zijn echt niet beter dan anderen, maar onze machine levert wel stabiele uien af. Je kunt een klant precies de uien leveren die hij wil hebben.”

“Daarbij zorgt deze machine ervoor dat we snel en flexibel op klantwensen kunnen inspelen. Het vinden van goed personeel wordt steeds lastiger en duurder. Met de machine besparen we 8 mensen. Dat is op een totaal van 10-15 mensen toch een behoorlijk aandeel. Als er vanmiddag een klant belt en zegt, ik wil vandaag nog een partij uien sorteren, dan zetten we de machine aan. Daar komt nog bij dat het menselijk oog fouten kan maken en bijvoorbeeld niet kan zien of een ui rot is aan de binnenkant, wat vaak resulteert in een inconsistente kwaliteit.”

Stroomversnelling
“Maar het grote voordeel is de kwaliteitsverbetering. We hebben hier letterlijk partijen met zo’n 15% tarra die anders naar de vergister gaan en die vinden nu een klantje. Tegelijkertijd willen we niet alleen een oplosser zijn voor probleempartijen. De ruimte zoeken wij in de niche-hoek, zoals bijvoorbeeld van biologische uien. De bulkpartijen laten we graag aan de grote jongens over. Je ziet nu dat we daarom al veel werk binnenhalen en we verwachten dat dit alleen maar in een stroomversnelling gaat raken. Onze verwachting is dat de retail machine-uien gaat eisen om zo een kwaliteitsverbetering door te voeren in het schap.”



Voor vader en zoon Goud staat als een paal boven water dat optisch sorteren de toekomst heeft. “De techniek werkt al in citrus, appelen en aardappelen. En of het nou werkt met cupjes, een schieter of een picker, optisch sorteren is een keuze voor de lange termijn. We hebben er altijd in geloofd. Dat moet ook, wil je een project laten slagen. Het verbaast me wel dat er nog niet meer uienverpakkers overschakelen. Op dit moment zie ik eerder de kleinere bedrijven de stap maken dan de grote mannen. Maar uiteindelijk zal de sector de stap wel maken. Ongetwijfeld zullen er meer machines op de markt gaan komen, dat is alleen maar goed. Maar ons voordeel is dat we al twee jaar met de Eqrader draaien. Die voorsprong hebben we te pakken en de techniek heeft zich bij ons bewezen. We zouden er zo weer voor kiezen!” 

Voor meer informatie:
Go Products
Eggestraat 35-A
8308 AB Nagele
+31 527 652 275
info@goproducts.eu 
Nieuwe website: https://www.goproducts.eu/