Nieuw GLB: duurzamer en duurder

Afgelopen vrijdag is er in Brussel akkoord bereikt over een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Formele goedkeuring door de Europese ministers van Landbouw en daarna het Europees Parlement moet nog plaatsvinden, maar de eerste analyses van de gevolgen voor boeren en tuinders in Nederland zijn inmiddels gemaakt.

Als belangenbehartiger van agrarisch Nederland toonde LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zich in een eerste reactie kritisch. "Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid verschuift steeds meer van betaalbaarheid en zekerheid van voedsel naar een verduurzamingsinstrument voor klimaat en biodiversiteit. Boeren en tuinders willen ook verder verduurzamen, maar dat moet financieel wel haalbaar zijn en de Europese voedselvoorziening niet onder druk zetten."

Compromis
Van der Tak spreekt van 'een compromis'. "We zien meer realiteitsbesef dan in een aantal vergaande ideeën die de afgelopen tijd voorbijkwamen. Tegelijkertijd blijft het tegenstrijdig: de eisen gaan omhoog, en het budget naar beneden. Het is nu zaak om bij de uitwerking van dit compromis ervoor te zorgen dat het zo aantrekkelijk mogelijk wordt voor boeren en tuinders om mee te doen, zodat we niet alleen een bijdrage kunnen leveren aan de verdere verduurzaming, maar dat ondernemers daar ook de vergoeding voor krijgen die helaas nog niet in de prijs van het product terugkomt.”

Details
De details krijgen een grote impact op de uiteindelijke mogelijkheden voor boeren en tuinders. Die worden deels nog uitgewerkt in nationale regelgeving, het Nationaal Strategisch Plan. LTO Nederland zette de details alvast voor boeren en tuinders op een rijtje. Bekijk het hier bij LTO.

Het nieuwe GLB start op 1 januari 2023.

Bron: LTO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven