VS en Japan maken bezwaar tegen verbod op Indiase uienuitvoer

De VS en Japan hebben bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) bezwaar gemaakt tegen het veelvuldige Indiase verbod op de uitvoer van uien. Het argument is dat zo'n verbod zonder voorafgaande kennisgeving de invoerende landen in grote moeilijkheden brengen. De landen hebben India gevraagd zijn handelwijze duidelijk te maken en uit te leggen waarom het niet heeft gekozen voor een uitvoerquotum, waardoor er nog een beetje export mogelijk zou zijn.

De landen vroegen de Indiase regering uit te leggen waarom er geen kennisgeving was gedaan voordat de maatregel werd genomen, terwijl voorafgaande kennisgeving verplicht is volgens artikel 12 van de overeenkomst inzake landbouw. "Leg uit hoe India rekening heeft gehouden met de gevolgen van de maatregel voor de voedselzekerheid van de importerende landen. Gelieve de reden op te geven waarom India zijn toevlucht heeft genomen tot het uitvoerverbod op de producten in plaats van een uitvoerquotum, dat een bepaalde hoeveelheid export zou toestaan," verklaarden Japan en de VS gezamenlijk.

In september verbood de regering de uitvoer van alle uienrassen, omdat het land een tekort verwachtte toen de export tussen april en juli met 30% was gestegen.

Het plotse uitvoerverbod leidde tot protesten van uientelers en van buurlanden, zoals Bangladesh en Nepal, die sterk afhankelijk zijn van Indiase uien. In oktober versoepelde het ministerie van Handel gedeeltelijk de beperkingen en mochten Bangalore-uien en Krishnapuram-uien geƫxporteerd worden, tot 10.000 ton per ras. Met ingang van 1 januari hief de regering alle beperkingen op de uitvoer van uien op, toen de prijzen op de binnenlandse markt begonnen te dalen na het begin van de nieuwe oogst.

Bron: livemint.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven