Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Andy Chen, Intafresh:

"Als gevolg van de hoge containertarieven zijn we sinds vijf weken gestopt met import van gember uit China"

Tholen - Jarenlang was Andy Chen werkzaam in de Chinese AGF-export. In 2016 vertrok hij naar Nederland om aan de slag te gaan voor Intafresh, dat in 2012 werd opgericht. Vanuit Poeldijk richt het bedrijf - 100% dochteronderneming van een Chinese telersorganisatie - zich op de import en het sorteren en verpakken van gember voor de Europese markt. De knoflook van het bedrijf wordt opgeslagen bij Deltafresh in Benthuizen.


Andy Chen

Dit jaar zorgde de gigantische stijging van de containerprijzen echter voor een opmerkelijk besluit van het bedrijf. Het stopte vijf weken geleden namelijk met de import van gember uit China. "Dit heb ik in de 25 jaar dat ik in de business werkzaam ben nog niet eerder meegemaakt. De kostprijs om een container te importeren is hoger dan het break-even-punt", verklaart Andy. "En tot februari zie ik de logistieke kosten alleen maar verder stijgen."

Helemaal zonder gember zit Intafresh nog niet, omdat het ook gember uit Peru en Brazilië betrekt. "We kunnen onze klanten van gember voorzien. Bovendien is - geluk bij een ongeluk - de gembermarkt in de zomer traditiegetrouw een stuk rustiger. Dat zal ook niet veranderen, consumenten weten dat de gember een perfecte opwarmer is. Knoflook importeren we nog wel uit China, om aan de afgesproken programma's te kunnen voldoen. De knoflookmarkt is erg goed. Er zit een gat tussen de oude en nieuwe oogst en prijzen liggen op een hoog niveau", vertelt Andy. 

Intafresh voorziet zowel supermarkt(leveranciers) als importeurs op de Europese markt. Ook levert het bedrijf biologische gember, zij het op beperkte schaal. Hoewel meer en meer Chinese producenten in Nederland een verkoopkantoor starten, ziet Andy dat niet als een bedreiging. "De concurrentie neemt toe, maar dat helpt ons om scherp te zijn en ons te blijven ontwikkelen. Sowieso zie je als de markt goed is gember uit alle hoeken van de wereld opduiken, maar als de markt lastiger is, dan komt het werk op de echte specialisten aan. Ons moederbedrijf beheerst de hele keten van teelt tot export, daarom hebben we controle over elk proces in de keten."  

In het warehouse in Poeldijk van 3.000 m2 werken er in de zomer tussen de 10 en 15 mensen, in de winter zijn er tussen de 20 en 25 mensen actief. "Inmiddels kennen veel bedrijven ons als leverancier. Wat niet iedereen weet, is dat we ook alle services rond het sorteren, om- en verpakken van gember kunnen verzorgen. Dus als je een partij gember met probleempjes hebt die je hoofdpijn bezorgt, dan hebben wij de oplossing in huis", vertelt Andy.

Voor meer informatie:
Andy Chen
Intafresh BV
ABC Westland 457
2685 DE Poeldijk 
andy@intafresh.com    
www.intafresh.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven