Veel belangstelling voor drip-irrigatie zaaiuien perceel Wiskerke Onions

Op een uienveld in Axel (Zld) van totaal 23 ha van Wiskerke Onions zijn afgelopen seizoen driptapes aangelegd. Chayenne en Jaap Wiskerke zien in het buitenland goede resultaten van drip en willen ook de toepassing hiervan in Nederland naar een hoger plan trekken. Nu het einde van het seizoen nadert was de tijd rijp om een open dag te houden.

Ruim 80 belangstellenden uit heel het land lieten zich nader informeren over de ins en outs van irrigatie en fertigatie. De aanleg en de volledige begeleiding van de dripirrigatie is uitgevoerd door Loonwerkbedrijf Boonman en Broere Irrigatie. Door zorgvuldige keuze van de onderdelen voor drip is er een heel mooi veld gerealiseerd met een grote opbrengstpotentie.  Bovendien hadden de uienzaad-bedrijven Hazera en De Groot en Slot er diverse uienrassen neergelegd.

Ofschoon het een relatief vochtig seizoen was, hadden de uien met drip (12,5ha) al snel een duidelijke voorsprong. De aanvoer van het water kwam vanuit een diepdrain vlakbij het perceel. Bij deze drain staat een irrigatiecontainer, waarin belangrijke onderdelen voor drip in zijn samengebracht, zoals de membraam- en centrifugaalpomp, filters, en de op afstand bedienbare solem computer.

De bron bij het veld kan iets meer dan 40m3 leveren. Dit komt overeen met de vraagcapaciteit van de driptapes van 2 ha. Het veld is daarom opgedeeld in 6 secties, die om de beurt water krijgen. Wanneer de irrigatie in werking treedt, krijgt het veld 2mm per uur water. Een standaard gift is 4mm per keer. In totaal is in het seizoen tot nu toe 52mm water gegeven. Bovendien zijn er in iedere sectie nul-veldjes aangelegd, waar niet geïrrigeerd werd. Deze veldjes zijn gedurende het seizoen vergeleken met de “drip” uien.

Verder is er in lichte mate salpeterzuur meegeven voor een kleine ph verlaging van het water en beperking van neerslag van ijzer. Bovendien is nitraat voeding voor de ui. Binnenkort zullen Wiskerke en Broere gezamenlijk de opbrengstbepaling uitvoeren.

"Het is van groot belang dat de uiensector duurzaam en toekomstbestendig uien teelt. Daarom wil Wiskerke graag alle ervaringen van afgelopen jaar delen. Volgend jaar gaat dit project verder en breiden we de fertigatie toepassingen uit."

Voor meer informatie:
Wiskerke Onions bv
Werner Verschueren
06-53213371
werner@wiskerke-onions.nl 

Broere irrigatie bv
Wim Menu
06-51925908
wim@broere-irrigatie.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven