Forse reductie haalbaar in middelengebruik

Noord-Hollandse telers zetten volgende stap met precisiespuiten

Greenport Noord-Holland Noord en partners zijn een project gestart om concepten van precisiespuiten uit te werken tot praktisch bruikbare toepassingen. Met precisie spuittechnieken is het mogelijk om gewassen op plantniveau te bespuiten. Hierdoor kunnen telers fors minder (kunst)mest, gewasbeschermings- en onkruidbestrijdingsmiddelen gebruiken. Tegelijkertijd stijgen de opbrengsten doordat de planten sterker en gezonder groeien, meldt Greenport Noord-Holland Noord.

Het project dat plaatsvindt onder de noemer Digital Farming NHN komt voort uit het regionale samenwerkingsplatform ‘Smart Farming Noord-Holland Noord’. Partners uit de werelden van onderwijs, onderzoek en overheid werken hierin samen met ondernemers om praktische toepassingen te vinden voor innovaties op het gebied van smart farming. Deelnemende telers specialiseren in het steeds meer plaats specifiek telen op hun bedrijf.

Digital Farming NHN-project
Het Digital Farming NHN-project richt zich concreet op drie verschillende toepassingen van precisielandbouw, te weten: precisiespuiten van basis- en overbemesting, precisiespuiten van gewasbeschermingsmiddelen, en precisiespuiten van onkruidbestrijdingsmiddelen. Voor deze precisietechnieken zijn al verschillende onderdelen beschikbaar, maar om deze onderdelen integraal te verbinden en passend te maken voor de werkzaamheden op het land, is een verdere digitaliseringsslag nodig.

9 partijen leveren bijdrage
Bij het project zijn in totaal negen partijen betrokken, die elk een bijdrage leveren vanuit hun eigen specialisme: twee telers die de vereiste kennis leveren over de werking van de precisiesystemen en deze in hun teeltactiviteiten zullen implementeren; drie technische- en adviesbedrijven die zorg dragen voor de verdere ontwikkeling en integratie van alle onderdelen van deze systemen; en twee kennisinstellingen die ondersteuning bieden op het gebied van big data, robotica en plant- en bodemonderzoek.

Jeroen Noot, programmamanager Greenport NHN:
"Met de samenwerking in Digital Farming NHN verbinden we technologie en kennis tot oplossingen waar de teler in de praktijk mee kan werken. Door het wegnemen van incompatibiliteit in technieken en data maken we de uitrol van plantgericht spuiten haalbaar. De kennis en ervaring die de partners hiermee opdoen leiden tot een toekomstbestendige agribusiness en nieuwe verdienmodellen."

Quote Stef Ruiter, een van de deelnemende telers:
"Al bijna 10 jaar kom ik op mijn bedrijf dichter bij plaats specifiek telen van bloembollen. Ik hoop in dit project bij te dragen aan de volgende stap; een realtime integraal systeem dat ziet, beslist en uitvoert in één haal. Op deze manier wordt het voor een grote groep telers interessant."

De organisatie meldt verder dat dit project mede is gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling met een bijdrage die beschikbaar kwam in reactie op de Covid-19-pandemie.

Voor meer informatie:
Jeroen Noot
Greenport NHN
+31 (0)6 11 32 53 21
j.noot@greenportnhn.nl 
www.greenportnhn.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven