Uienprijzen in Noord-Amerika bereiken noodzakelijke stijging

In de Pacific Northwest kampte de regio met hittegolven met gedurende langere perioden extreem hoge temperaturen. "Het was erg heet, meer dan we waarschijnlijk hadden gewild," vertelt Jared Gutierrez van Columbia Basin Onion, een teler/verlader gevestigd in Hermiston, een plaats in de Amerikaanse staat Oregon. "De hitte vertraagde de groei en de oogst zal dus wat lager uitvallen."

De hitte heeft niet alleen invloed gehad op de vroege oogsten, maar heeft ook het seizoen iets versneld. "De oogst ligt enkele dagen voor op schema," zegt Gutierrez. "Maar in ons gebied is het nog steeds goed weer, dus iedereen werkt zich er gewoon doorheen. Ik denk wel dat de oogst wat eerder klaar zal zijn."

In de hele VS zal de aanvoer van uien naar verwachting over het algemeen iets lager uitvallen. Terwijl de eerder genoemde hitte ook werd waargenomen in teeltgebieden zoals Californië en velden in het lager gelegen deel van de staat New York te lijden hadden van regen, kenden andere regio's zoals New Mexico een goed groeiseizoen. Ook voor Canada wordt een goede uienoogst verwacht.

Toenemende import
Importuien zijn van belang voor de sector en Gutierrez merkt op dat de VS in plaats van een hoger percentage uien te exporteren, nu een hoger percentage importeren. "Dat maakt het moeilijk," zegt hij. "We moeten ons houden aan zulke hoge normen voor voedselveiligheid en van andere geïmporteerde uien weten we niet hoe goed ze worden gecontroleerd."

De vraag naar uien is dus groot. "Er wordt gevraagd naar de grotere uien, zoals jumbo's, en daar zijn er gewoon niet zoveel van," zegt hij. "Er zijn wel middelgrote uien, dus daar moet je een evenwicht in vinden. De cateringservice bijvoorbeeld is gewend aan die grotere uien, dus dat wordt een uitdaging."

Wat de prijsvorming betreft, betekent de iets lagere oogst dat de afzetmarkt voor uien aan het stijgen is, aldus Gutierrez, die opmerkt dat de prijsvorming voor rode uien eerder is aangetrokken dan verwacht. "Dat is nodig gezien de stijging van de productiekosten. Alles kost meer, van de teelt zelf tot aan het verpakken. De kosten voor uien zijn gestegen en het is moeilijk om dat terug te verdienen. Deze betere prijzen helpem en ik hoop dat het zo blijft."

Voor meer informatie:
Jared Gutierrez
Columbia Basin Onion LLC.
+1 (541) 667 9472
Jared.Gutierrez@columbiabasinonion.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven