Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gezocht:

Aardappelen en bieten met stengelaaltjesschade

Wie helpt Uireka aan gewasmonsters met schade door stengelaaltjes? Juist in deze tijd wordt schade in suikerbieten en aardappelen zichtbaar. In suikerbieten veroorzaakt het aaltje koprot waarbij de biet van boven naar beneden wordt aangetast. In aardappelen veroorzaakt het aaltje droogrot; vaak is dit pas na de oogst zichtbaar. 

Heeft u een zichtbare stengelaaltjesaantasting in uw suikerbieten of aardappelen, of een ander gewas? Laat dat dan weten aan Anja Kombrink of Egbert Schepel van HLB, tel. 0593-582828. Zij behandelen uw telefoontje en alle informatie strikt vertrouwelijk. Onderzoekskosten komen voor de rekening van Uireka en resultaten worden alléén met de teler gedeeld. Ook tips over percelen, zodat Anja of Egbert zelf contact op kunnen nemen met de desbetreffende perceeleigenaar, worden op prijs gesteld.

Schade door het stengelaaltje Ditylenchus dipsaci neemt de laatste jaren sterk toe, niet alleen in uien maar ook in aardappelen en suikerbieten. Helaas ontbreekt nog veel kennis over dit aaltje om een goed en gericht beheersingsadvies te kunnen geven. Verschillende onderzoeken, waaronder het Uireka-project ‘Stengelaaltjes’, werken eraan om daar zo snel mogelijk verandering in aan te brengen. Daarvoor zijn de onderzoekers op zoek naar gewassen met schade door stengelaaltjes, het liefst zo veel mogelijk besmettingen in meerdere gewassen op verschillende percelen. De teller staat inmiddels op 20, voornamelijk, uienpercelen. Graag wordt dit uitgebreid naar ook andere gewassen.

De eerste drie kleine afbeeldingen betreft een stengelaaltjesaantasting in suikerbieten, de laatste foto (rechts) is een aardappel met droogrot als gevolg van stengelaaltjes.

Bron: Uireka

Publicatiedatum: