Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese uienteelt heeft te leiden onder klimaatverandering

Bijna alle landen breiden hun uienareaal uit, zoals bleek tijdens Euronion, het internationale uiencongres. Italië is niet opgenomen in de gepresenteerde gegevens, aangezien er geen aggregatie is om een realtime overzicht te geven van de gebieden. Een oppervlakte van 12.000 hectare wordt echter aannemelijk geacht, wat goed is voor ongeveer 430.000 ton gewassen van Noord- tot Zuid-Italië, waaronder mogelijk ook bosuien.

Officiële foto (beschikbaar gesteld door Matteo Freddi, de tweede persoon rechts van de tweede rij van boven)

“De klimaatverandering beïnvloedt de teelt op verschillende manieren. Soms wordt een land, of een gebied, zwaarder gestraft dan een ander. De negatieve gebeurtenissen, die er altijd zijn geweest, komen steeds vaker voor.”

De vraag uit sommige Afrikaanse landen, vooral in het westen van het continent, neemt toe. Van de Europese landen heeft Nederland sinds de 40e week zijn export opgevoerd. Enkele landen met een dalende teelt zijn Oekraïne en andere in Oost-Europa en Azië.
De consumptie in de horeca wordt geleidelijk aan weer normaal.

Vorig jaar zijn de uienprijzen in India gestegen omdat de oogst onder het gemiddelde lag (mede ten gevolge van de klimaatverandering) en er beperkingen waren met betrekking tot de import. In Brazilië en Argentinië is de oogst eveneens gedaald. De EU moet daarom zorgvuldiger kijken naar de export naar Zuid-Amerikaanse markten en India.

Tijdens het congres bleek dat de gemiddelde grootte van uien (Duitsland, Oekraïne, Polen en Frankrijk) in 2021 was afgenomen. Voor de uien die minder dan 40 mm groot waren was dit 10%; uien tussen 40 en 80 mm 75% en voor uien die meer dan 70 mm waren, was dit 15%. In 2020 bedroegen deze percentage respectievelijk 8, 81 en 11%.

Publicatiedatum: