Verleden stemt Nederlandse glastuinbouwer momenteel positiever dan toekomst

Nederlandse glastuinders zijn somber over middellange termijn. Dat blijkt uit een daling van de Agro Vertrouwensindex in het derde kwartaal van 2021. Terugkijkend valt op dat de glastuinbouw t.o.v. andere sectoren wel positief is.

De vertrouwensindex voor de glastuinbouw daalde na de meting vlak na het derde kwartaal in met ruim 20 punten. Nog niet eerder kende de index in deze sector een dergelijke sterke daling. Hiermee kwam de index op -17 punten en ook dat is een laagte record.

Gisteren zagen we ook al dat er onder glasgroentetelers in Vlaanderen zorgen zijn. Ook hier werden lage indexcijfers genoteerd. 

Over de hele linie is de vertrouwensindex voor boeren en tuinders ook gedaald. Ten opzichte van een kwartaal geleden daalde de index bijna 2 punten en staat deze nu op 6 punten. De index ligt in het derde kwartaal lager dan het langlopende gemiddelde van bijna 13 punten.

De stemmingsindex, die de huidige situatie op het bedrijf weergeeft, daalde voor de totale land- en tuinbouw met bijna 3 punten en staat in het derde kwartaal van 2021 op 13 punten. Ook nam de verwachting voor de komende 2 à 3 jaar af met ruim 1 punt waardoor er nu net meer ondernemers pessimistisch dan optimistisch zijn over de middellangere termijn van hun bedrijf. De index daalde namelijk net onder nul. Beide indicatoren vormen samen de Agro Vertrouwensindex.

De Agro Vertrouwensindex is een productie van van LTO Nederland, Flynth adviseurs en accountants, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen Economic Research.

Bekijk hier alle cijfers. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.