ANPCA

Nood aan sectoraal akkoord voor knoflook en ui in Spanje

Na recente nieuwsberichten in verschillende media over de werkomstandigheden bij verschillende coöperaties die zich toeleggen op de teelt en verpakking van knoflook in de Spaanse regio Extremadura, verklaart de Nationale Vereniging van Knoflooktelers en -verpakkers (ANPCA) dat de aangeklaagde toestanden volledig geïsoleerde gevallen zijn en op geen enkele manier veralgemeend mogen worden.

“Onze vereniging heeft sinds haar oprichting in 2002 steeds gewaakt over de professionaliteit van de Spaanse knoflooksector door constant verbeteringen door te voeren in de arbeids- en hygiënische omstandigheden. ANPCA heeft al meer dan 8 jaar een systeem voor markttoezicht, dat precies tot taak heeft oneerlijke concurrentie te voorkomen die zou kunnen ontstaan door misbruikpraktijken op het vlak van arbeidsomstandigheden. De vereniging heeft in dit verband al 12 klachten ingediend bij de Arbeidsinspectie van de Sociale Zekerheid in verschillende Spaanse provincies om een einde te maken aan een situatie die niet alleen schadelijk is voor de werknemers, maar ook voor de fatsoenlijke bedrijven die op de markten moeten concurreren met knoflook die verwerkt is zonder respect voor minimale werk- en hygiënische omstandigheden”, luidt het bij ANPCA.

ANPCA stuurt ook al 3 jaar aan op een sectorale overeenkomst voor knoflook en uien op nationaal niveau die de bestaande ongelijkheden tussen de verschillende teeltgebieden van Spanje opheft. Het doel van deze sectorale overeenkomst is het harmoniseren en vastleggen van de arbeidsvoorwaarden in een sector die maatschappelijk gezien van groot belang is in Spanje, aangezien de knoflook en -uienteelt veel werkgelegenheid schept op de akkers en in de pakstations in plattelandsgebieden. Momenteel moeten de bedrijven van de sector zich houden aan overeenkomsten die verschillend zijn in elk van de 50 Spaanse provincies en ook verschillend zijn voor enerzijds de arbeiders die werken op de percelen en anderzijds de werknemers in de pakstations. Deze situatie zadelt veel teeltgebieden met een concurrentienadeel op als gevolg van de verschillende regelgeving.

Volgens officiële gegevens bedroeg het Spaanse knoflookareaal dit jaar 29.632 hectare, waarvan 20.856 hectare in de regio Castilla-La Mancha, 5.121 hectare in Andalusië en 1.820 in Castilla y León. De oogstopbrengst bedroeg meer dan 309 miljoen kilo en werd in meer dan 59 landen op de markt gebracht. De export was volgens gegevens van de Spaanse douane goed voor meer dan 189 miljoen kilo.

Voor meer informatie:
ANPCA
+34 967 161 011
info@anpca.es
www.anpca.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.