Flinke kostenstijging, toch positief bedrijfsresultaat Vlaamse glasgroenteteelt in 2019

Het gemiddelde netto bedrijfsresultaat van Vlaamse glasgroentetelers bedroeg in 2019 156.484 euro. Dat is voor het zesde jaar op rij een positief resultaat. De toename van de opbrengsten in 2019 ongeveer in evenwicht met de toename van de kosten.

Dat blijkt uit gisteren door statistiekdienst Statistiek Vlaanderen gepubliceerde cijfers op basis van gegevens van het Landbouwmonitoringsnetwerk van het Departement Landbouw en Visserij. 

Het familiaal arbeidsinkomen kwam in 2019 uit op 257.054 euro. Alleen in 2018 lagen netto bedrijfsresultaat en familiaal arbeidsinkomen nipt hoger.

Ook andere sectoren zijn onder de loep genomen. Zo valt op dat de gespecialiseerde akkerbouw voor het eerst sinds 2014 een positief netto bedrijfsresultaat noteert en dat in de sierteelt onder glas en de fruitteelt het netto bedrijfsresultaat aanzienlijk lager ligt dan in de glasgroenten. 

In de sector sierteelt onder glas was de kostendaling in 2019 bijna voldoende om de opbrengstdaling te compenseren. Het familiaal arbeidsinkomen daalde licht tot 131.376 euro. Na vergoeding voor eigen arbeid bleef het netto-bedrijfsresultaat met 47.808 euro in 2019 positief.

Bron: Statistiek Vlaanderen


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven