Europese reisbeperkingen na ontdekking nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is een nieuwe coronavariant ontdekt. Die is B.1.1.529 genoemd en verspreidt zich snel in de dichtbevolkte provincie Gauteng, waarin de miljoenenstad Johannesburg en de hoofdstad Pretoria liggen. De Europese Commissie wil dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika vanwege de daar ontdekte coronamutatie B.1.1.529. Voorzitter Ursula von der Leyen zegt dat de maatregel snel wordt besproken. 

Vanaf 12.00 uur geldt een verbod op vluchten naar Nederland vanuit landen in zuidelijk Afrika. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten naar aanleiding van de nieuw ontdekte variant van het coronavirus.  Nederlanders die op dit moment in het zuiden van Afrika zitten, hebben het recht terug te komen naar Nederland en zijn uitgezonderd van het vliegverbod. "Maar voor hen geldt wel de dubbele testverplichting en de quarantaineplicht", zegt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in gesprek met NU.nl. 

Ook Israël, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben naar aanleiding van de opkomst van de variant reisbeperkingen ingesteld voor een aantal Afrikaanse landen, zo melden bronnen waaronder de NOS.

De koers van de rand, de Zuid-Afrikaanse munteenheid, ging vrijdag flink omlaag ten opzichte van toonaangevende valuta als de dollar. De nieuwe variant van het coronavirus die in het land is ontdekt en in veel opzichten afwijkt van de huidige heersende deltavariant, leidde tot nervositeit onder handelaren.

Bron: NOS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.