Piet Boonekamp krijgt prijs voor inzet voor Nederlandse plantenziektekunde

De Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV) heeft Piet Boonekamp de KNPV-prijs 2021 uitgereikt. Piet krijgt de prijs voor zijn bijzondere inzet voor de plantenziektekunde in Nederland. De prijs – bestaande uit een speciale penning en een geldbedrag – werd uitgereikt op 25 november te Wageningen tijdens de bijeenkomst Plantenziekten & Biodiversiteit van de KNPV.

Piet Boonekamp ontvangt de prijs omdat hij zich gedurende zijn lange carrière op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor wetenschappelijk onderzoek in de gewasbescherming en de vertaling van onderzoeksresultaten naar de praktijk, geeft KNPV-voorzitter Willem Jan de Kogel aan. "In verschillende functies heeft hij vele jaren invloed gehad op het Nederlandse beleid op het gebied van gewasbescherming. Als voorzitter van de KNPV (2011-2018) en van de European Federation of Plant Pathology is hij (mede) beeldbepalend geweest in het vakgebied, vooral op het grensvlak van fundamenteel en praktijkonderzoek, gericht op geïntegreerde en biologische bestrijding. De gedreven, verbindende en altijd enthousiasmerende opstelling van Piet Boonekamp heeft velen geïnspireerd."


KNPV-voorzitter Willem Jan de Kogel (rechts) reikt de prijs uit aan Piet

KNPV-prijs
De KNPV-prijs wordt toegekend aan een persoon of instantie die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de plantenziektekunde/gewasbescherming in Nederland. De prijs bestaat uit een penning en een geldbedrag (€2500,-). Tot nu toe is de prijs vijf keer eerder uitgereikt, te weten aan Gerrit Bollen (1999), Jan Carel Zadoks (2002), Frank Wijnands (2005), Joop van Lenteren (2008) en Jan Bouwman (2013).

Plantenziekten & Biodiversiteit
De prijs werd uitgereikt tijdens de KNPV-najaarsbijeenkomst Plantenziekten & Biodiversiteit. Twee experts gaven presentaties over de rol van biodiversiteit bij plaagbeheersing en plantgezondheid. Hilfred Huiting gaf uitleg over agrobiodiversiteit en functionele biodiversiteit bij de bescherming van gewassen in open teelten. Jetske de Boer ging nader in op de verbinding tussen insecten en maatschappij met o.a. aandacht voor de achteruitgang van insecten en de opkomst van plaaginsecten, zoals de eikenprocessierups.

De middag werd afgesloten met een lezing door Piet Boonekamp over het thema. Volgens de sprekers is grote biodiversiteit onmisbaar voor het onder controle houden van plaaginsecten en plantenziekten. 

Tekst en foto's: ©KNPV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven