Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reactie Tony Derwael: "Dat zou nefast kunnen zijn"

Importboycot Wit-Rusland voor onder meer groenten en fruit uit EU per 1 januari

Tholen - De regering van Belarus verbiedt per 1 januari de import van bepaalde levensmiddelen, waaronder groenten en fruit uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada, Noorwegen, Albanië, IJsland, Noord-Macedonië, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Volgens het staatspersbureau Belta is de maatregel een reactie op de sancties die westerse landen Belarus eind vorige week oplegden.

Onder meer groenten en fruit, noten, maar ook varkens, vleesproducten, zuivel en zout mogen niet meer uit het Westen worden ingevoerd. Het is de bedoeling deze producten voortaan uit 'bevriende' staten te importeren of ze zelf te produceren, meldt Belta. Inwoners van Belarus mogen deze producten wel voor eigen gebruik invoeren. Ook zijn producten als babyvoeding van de boycot uitgesloten.

Voor verschillende Nederlandse en Belgische exporteurs kwam het nieuws als een verrassing. “Dat zou kunnen nefast zijn,” zegt Tony Derwael van Bel’export dat onder andere actief is in de handel van peren over de importboycot die Belarus heeft ingesteld voor groenten en fruit uit onder andere de Europese Unie. Tony geeft aan geschrokken te zijn van het nieuws en had ondanks de onrust die door de migrantenstroom in de regio werd veroorzaakt, een importboycot helemaal niet zien aankomen. Hij schat dat het volume aan Belgische en Nederlandse peren dat richting Belarus gaat in de richting komt van 50.000 ton op jaarbasis. “Het wegvallen van een dergelijk volume zou nefast voor de prijs kunnen zijn.” Daarbij tekent Tony aan dat de export naar Wit-Rusland vooral B-peren betreft. “Die doen het in de huidige markt voorlopig nog vrij goed.”

“Ik denk niet dat het onmiddellijk veel gevolgen gaat hebben voor de prijsvorming,” reageert Joost Priem van Calsa, dat zich onder andere bezighoudt met de export van peren. De handel die Calsa drijft met Wit-Rusland is beperkt, dus voor het bedrijf zullen de gevolgen eveneens beperkt zijn. Maar ook in het algemeen verwacht Joost voorlopig geen problemen. “De vraag komt momenteel niet zozeer uit het Oosten maar uit andere delen van Europa en zeker in januari zullen ook de Oost-Europese landen aan de markt komen.”

De Nederlandse export van verse groenten en fruit naar Wit-Rusland bedroeg het afgelopen jaar in totaal 13,52 miljoen kilogram, meldt het GroentenFruit Huis. Dat was 11 procent minder dan in 2019, toen in totaal een dikke 15 miljoen kilo werd uitgevoerd, en zo’n 60 procent meer als in 2018 toen 8,5 miljoen kilo werd uitgevoerd. De top vijf wordt gevormd door tomaten, in 2020 5,8 miljoen kilo, gevolgd door peren, goed voor 5,5 miljoen kilo, appelen, 1,3 miljoen kilo en 795.000 kilo paprika. De Aubergines maken met een export van 132.000 kilo in 2020 de top vijf compleet, zoals in onderstaande grafiek te zien is.


Export van verse groenten en fruit in KILO uit Nederland JAARCIJFERS (2020 t/m week 53); bron KCB/GroentenFruit Huis

Publicatiedatum: